Izrael ograničava pristup Al Aksi muslimanskim vjernicima tokom Ramazana

0

Izrael će ograničiti pristup muslimanskim vjernicima jerusalimskoj džamiji Al Aksa tokom predstojećeg muslimanskog svetog mjeseca Ramazana u skladu sa bezbjednosnim potrebama, saopšteno je danas iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanijahua.

“Premijer je donio uravnoteženu odluku da dozvoli slobodu vjeroispovesti u okviru bezbjednosnih potreba koje će utvrditi profesionalci“, navodi se u saopštenju, ali nije navedeno više detalja, prenosi Rojters.

Ministar javne bezbjednosti Izraela Itamar Ben Gvir, krajnje desničarski koalicioni partner u Netanijahuovoj vladi, tvrdi da će “oni koji mrze Izrael“ iskoristiti događaj da pokažu podršku vođstvu palestinske militantne grupe Hamas i podstrekivanju nasilja.

“Ulazak desetina hiljada mrzitelja na proslavu na Brdu hrama predstavlja bezbjednosnu pretnju za Izrael“, rekao je Ben Gvir.

Hamas je ograničenja nazvao „nastavkom cionističkog kriminala i vjerskog rata koji vodi grupa ekstremističkih doseljenika u terorističkoj okupacionoj vladi protiv našeg palestinskog naroda”, i pozvao Palestince u Izraelu, Jerusalimu i okupiranoj Zapadnoj obali da “odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobilišu se da čvrsto i postojano stoje u džamiji Al Aksa“.

Pravila o pristupu Brdu hrama su čest izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući Ramazan, koji bi ove godine trebalo da počne oko 10. marta, navodi britanska agencija.

Al Aksa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u starom gradu Jerusalima na lokaciji koju Jevreji takođe poštuju kao mjesto svojih hramova iz biblijskih vremena, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.