Iznenađujući rezultati ankete: Robert F. Kenedi Mlađi više šteti Trampu nego Bajdenu

0

Najnovija anketa En-Bi-Sija (NBC), u suprotnosti sa brojnim drugim istraživanjima američkog javnog mnjenja, pokazala je da kandidati treće strane u predsjedničkoj trci, zapravo Robert F. Kenedi Mlađi, jer ostali imaju zanemarljivu podršku glasača, utiču više na izborni rezultat bivšeg lidera SAD Donalda Trampa nego aktuelnog šefa Bijele kuće Džozefa Bajdena.

Iako po ovoj anketi u direktnom okršaju Tramp vodi ispred Bajdena za dva odsto – 46 procenta u odnosu na 44 – kada se u „obračun“ uključi još pet kandidata, rezultat se mjienja u Bajdenovu korist – Bajden 39%, Tramp 37%, Kenedi 13%, Džil Stajn 3% i Kornel Vest 2%.

Anketa je zapravo pokazala da više Trampovih glasača na proširenom glasačkom listiću svoju naklonost poklanja Kenediju. Petnaest odsto ispitanika koji su izabrali Trampa na listiću na kom su bivši i sadašnji predsednik SAD, na široj listi su se opredelili za Kenedija, dok je sedam odsto bilo u slučaju s Bajdenom.

Uz to oni koji glasaju za republikance mnogo povoljnije gledaju na Kenedija (40% pozitivno, 15% negativno) nego glasači Demokratske partije (16% pozitivno, 53% negativno).

Treba pomenuti da su ovi rezultati suprotni dosadašnjim anketama u kojima se isticalo da kandidatura Roberta F. Kenedija Mlađeg ide u korist Trampu, a čak su se pojavili i brojni glasovi koji zagovaraju ideju pobjedničkog tandema Tramp–Kenedi.

S tim u vezi Bajdenova kampanja se fokusirala na to da diskredituje Kenedijevu kandidaturu – čak je u tu svrhu mobilisala i brojne članove ove čuvene američke porodice. Naime, na predizbornom mitingu u Filadelfiji s Bajdenom na bini je bilo deset Kenedijevih, uključujući i sestru nezavisnog kandidata Keri Kenedi.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.