Mladen Mikijelj

Izetbegović potkačio Ibrahimovića: Dogovorili smo se da organizujemo iftar u Sarajevu, da bi Ervin pošao sa Konakovićem koji je izdao bošnjačke interese

0

U Sarajevu je 12. aprila održan radni sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona na kojem se raspravljalo o uspostavljanju bolje saradnje Bošnjaka koji žive na teritoriji bivše Jugoslavije.

Međutim, na tom sastanku nije prisustvovala najjača bošnjačka stranka u BiH – SDA.  Lider SDA Bakir Izetbegović je kao razlog nedolaska naveo činjenicu da je organizator  tog događaja bio ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković kojeg optužio da je izdao nacionalne intrese Bošnjaka.

Izetbegović je apostrofirao i ulogu lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića u pripremu ovog svebošnjačkog okupljanja. Prema njegovim riječima, on se dogovorio sa Ibrahimovićem oko okrganizovanja iftara u Sarajevu, međutim, lider BS-a se, kako kaže Izetbegović, na kraju dogovorio sa Konakovićem i tako prekršio dogovor koji su sklopili.

– Ne može se SDA odazivati, SDA može samo organizovati takve stvari. SDA ima snagu kao svi ostali zajedno. Ja sam se sa gospodinom Ervinom Ibrahimovićem, predsjednikom Bošnjačke strane u Crnoj Gori, dogovorio da organizujemo iftar u Sarajevu. Međutim, oni su mene preduhitrili sa iftarom u Podgorici i tada se dogovorili sa Konakovićem čitav jedan algoritam da se organizuju sastanci u Novom Pazaru, Ankari, bez dogovora sa mnom. Rekao sam Ervinu da to ne može ići tako, da se moramo okupljati oko glavne snage, odnosno glavne bošnjačke stranke u BiH. Trebalo je to organizovati na manjem nivou uz ručak gdje bismo raspravljali kako matica može pomoći Bošnjacima na teritoriji bivše Jugoslavije – kazao je Izetbegović na televiziji Hajat.

On je najavio da će uskoro opet vidjeti sa Ibrahimovićem.

– Ja sam se sa gospodinom Ervinom dogovrio da se vidim uskoro. Vjerovatno ću ja otići do Podgorice da ih posjetim, možda i do Pazara pa da sve to stavimo na realne osnove i da intezivno radimo na poboljšanju statusa Bošnjaka uz pomoć najveće stranke – poručio je Izetbegović.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.