Izbori u Andrijevici: U ponoć počinje izborna tišina

0

Predizborna tišina počinje za lokalne uzbore u Andrijevici, koji su zakazani za 2. jun, počinje u petak 31. maja u ponoć, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

AEM podsjeća sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će biti održani 2. juna.

“U skladu sa Pravilnikom, izborna tišina započinje 24 sata prije dana održavanja izbora i traje do zatvaranja biračkih mjesta. Kako su izbori zakazani za 2. jun, predizborna tišina počinje u petak 31. maja u ponoć”, navode iz AEM-a.

U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje: medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političkog oglašavanja, objavljivanja procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata, rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

Iz AEM-a naglašavaju da je potrebno da mediji posebno obrate pažnju na: reprize ranije emitovanih sadržaja u kojima je vršeno medijsko predstavljanje, a naročito debate, intervjui ili drugi sadržaji o tekućim događajima u kojima su gostovali nosioci i/ili predstavnici izbornih lista kao i drugi subjekti uključeni u proces izborne kampanje, reemitovane sadržaje elektronskih medija van Crne Gore, a naročito klasične informativne emisije i sadržaje o tekućim događajima, korišćenje pokrivalica prilikom novinarskih priloga u informativnim emisijama.

“Nerijetko se prilikom izvještavanja o različitim pitanjima od interesa za javnost, kao pokrivalice za izjave ili saopštenja političkih subjekata, koriste se grafike koje sadrže logo, simbol, poruku ili slogan političkog subjekta, saopštenja i konferencije za štampu političkih subjekata. Prilikom prenošenja saopštenja ili konferencija za štampu političkih subjekata koje se održajavaju u periodu izborne tišine, emiter je dužan da informaciju prilagodi na način da ne sadrži promociju političkog subjekta. Ovo se odnosi kako na verbalnu promociju, tako i emitovanje logoa, simbola ili slogana koji su dio scenografije prostora u kojima konferencije za štampu održavaju”, zaključuju u AEM-u.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.