Izbili novi nemiri na Novoj Kaledoniji nakon što je sedam pritvorenika prebačeno u Francusku

0

Na Novoj Kaledoniji su izbili novi nemiri u kojima su tokom noći zapaljene gradska vijećnica i zgrade policije nakon što je sedam pritvorenika, aktivista koji se zalažu za nezavisnost te francuske prekomorske teritorije, prebačeno u Francusku u istražni pritvor, saopštile su vlasti.

Nemiri su izbili jer se prebacivanje pritvorenika, koji su optuženi da su organizovali prošlomjesečne nasilne proteste na Novoj Kaledoniji, smatra „političkom deportacijom“, rekao je lokalni tužilac, prenio je Guardian.

Tužilac je naveo da je prebacivanje pritvorenika avionom organizovano tokom noći i da su oni prebačeni da bi se istraga protiv njih nastavila „bez ikakvog pritiska“.

Situacija na Novoj Kaledoniji je i dalje veoma napeta nakon hapšenja 11 aktivista koji se zalažu za nezavisnost, a koji su osumnjičeni da su planirali nasilne proteste od 13. maja.

Neredi na Novoj Kaledoniji izbili su kada je francuski parlament raspravljao o predlogu zakona koji bi hiljadama francuskih građana na tome arhipelagu dao pravo glasa na pokrajinskim izborima.

Pokret za nezavisnost Nove Kaledonije strahuje da bi takva promjena dovela do slabljenja političkog uticaja domorodačkog naroda Kanak.

Devet ljudi, uključujući dva policajca, poginulo je u nasilju u kojem su oštećeni preduzeća, prodavnice i kuće.

Francuski predsednik Emanuel Makron suspendovao je izmjene izbornog zakona na Novoj Kaledoniji nakon čega su prestali neredi.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.