Mladen Mikijelj

Iz Brisela odbrusili Kurtiju: EU će ukinuti mjere Prištini kada države članice odluče, a ne kosovski političari!

0

Evropska unija će ukinuti mjere Prištini kada države članice to odluče, a ne kosovski političari, izjavio je danas portparol EU Peter Stano komentarišući tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je Priština ispunila zahtjeve EU za ukidanje kaznenih mjera.

Stano se na brifingu za novinare osvrnuo i na to što je prošlo godinu dana od usvajanja Deklaracije o nestalim osobama, u okviru dijaloga, i naveo da u ovoj fazi nema vijesti, nema napretka, a da EU i dalje očekuje da će moći da vidi da obje strane napreduju.

„To važi i uopšteno za dijalog, a posebno za ovo konkretno pitanje. Postignute sporazume moraju da prate konkretne akcije i nije EU ta koja nije voljna ili sposobna da preduzme akcije, već su to strane“, rekao je Stano.

Kada je riječ o ukidanju mera Prištini, on je podsjetio da je EU, kada je uvela mjere zbog „stalnih kriznih situacija, jednostranih odluka i eskalacije odnosa“ s Beogradom, jasno stavila do znanja da je riječ o reverzibilnim mjerama, koje će biti ukinute, kada države članice EU to odluče.

„Kada države članice odluče, a ne kosovski političari, da više nema razloga da ove mjere ostanu na snazi, a to se do sada nije desilo“, naglasio je Stano.

On je dodao da su rasprave u toku, da mjere još nisu ukinute i da države članice nastavljaju razgovore tim povodom.

„To su unutrašnji procesi. Izbore u četiri opštine (sa srpskom većinom) vidjeli smo kao jedan od elemenata koji je doveo do uvođenja mjera, ali je na državama članicama, u skladu sa zaključcima Savjeta za opšte poslove iz decembra prošle godine, da preispitaju situaciju i da onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li da ukinu mjere ili ne“, rekao je Stano.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.