Ivanović – Rejnders: Reforme doprinose uspjehu EU puta

0

Crna Gora je posvećena afirmaciji demokratskih vrijednosti – poručeno je na sastanku ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića sa kandidatom za generalnog sekretara Savjeta Evrope Didierom Rejndersom, evropskim komesarom za pravdu.

Ivanović je, kako je saopšteno iz njegovog resora, ukazao na važnu ulogu Savjeta Evrope u afirmacijii vrijednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, naročito u kontekstu sprovođenja sveobuhvatnih razvojnih reformi, koje doprinose približavanju Crne Gore punopravnom članstvu u EU.

Rekao je da su mišljenja i preporuke Venecijanske komisije bile od velikog značaja u donošenju zakona potrebnih za dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

– S tim u vezi, sagovornika je informisao da je Skupština Crne Gore već usvojila sedam IBAR zakona, a da se rasprava o preostalih pet privodi kraju, čime Crna Gora potvrđuje svoju posvećenost reformskom procesu i evropskoj integraciji, kao glavnom vanjskopolitičkom cilju 44. Vlade Crne Gore. Govoreći o svojoj kandidaturi za generalnog sekretara Savjeta Evrope, Rejnders je izrazio spremnost da svoje dosadašnje iskustvo stavi u službu ove međunarodne organizacije, radeći na jačanju njene uloge i uticaja kroz veću međunarodnu vidljivost i osiguravanje što svrsishodnijih odgovora njenih instrumenata na izazovne geopolitičke prilike današnjice – navodi se u saopštenju MVP.

Tokom sastanka je bilo riječi i o situaciji u regionu, sa fokusom na značaj zajedničke evropske perpsektive, a sagovornici su ocijenili da proaktivno angažovanje Savjeta Evrope, utemeljeno na vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, predstavlja važan doprinos očuvanju mira i jedinstva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.