Ivanović: Pitanje broda „Jadran“ i Prevlake ne opterećuje odnose sa Hrvatskom; Na Morinju postaviti „adekvatniju“ ploču

1

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović, u intervjuu za „Vijesti“, poručio je da nova Vlada na pravi način razumije poruke evropskih prijatelja da je proširenje EU realno.

Ivanović je i siguran da tu istorijsku priliku Crna Gora neće propustiti.

„Evropska unija je potrebna Crnoj Gori, ali je i Crna Gora potrebna Evropskoj uniji, a politika proširenja Unije je možda i najbolji dugoročni projekat na evropskom kontinentu. Bezbjednosne, ekonomske, klimatske i druge krize s kojima se suočavamo pokazuju da mir i stabilnost Evrope leže u njenoj ujedinjenosti, koja se najbolje ostvaruje kroz članstvo u EU. To za Crnu Goru ne znači samo osiguranje vladavine prava, bolje socijalne i ekonomske uslove ili kvalitetnije obrazovne mogućnosti, već i intenzivniju interakciju kultura, ideja i identiteta, što će blagotvorno djelovati na savremene i buduće generacije, koje žele da žive u slobodi i prosperitetu. Izostanak proširenja EU na nove članice značio bi još jednu stagnaciju i obeshrabrenje za države kandidate, ali bi i obesmislilo samu ideju EU kao evropske zajednice ujedinjene u različitostima – stoga vjerujem da hipoteza iz vašega pitanja ne postoji kao mogućnost”, rekao je Ivanović u intervjuu „Vijestima”.

On je, između ostalog, izjavio i da je pitanje imenovanja ambasadora pokrenuto.

Prema njegovim riječima, to pitanje bi, vjeruje on, trebalo biti riješeno u najskorijem roku.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da sprovodi sve obaveze koje proističu iz članstva u NATO-u, dodajući da podržava Ukrajinu u borbi protiv, kako kaže, agresije Rusije, te da pruža humanitarnu pomoć palestinskim civilima.

Crna Gora je, naglasio je on, aktivna i kredibilna članica NATO-a.

On dodaje i da aktuelna bezbjednosna dešavanja na globalnom planu zahtijevaju snažan i odlučan odgovor cjelokupne međunarodne zajednice, čemu Crna Gora doprinosi bez zadrške.

Odnosi sa susjedima, napomenuo je Ivanović, veoma su dobri, sadržajni i intenzivni i karakteriše ih otvoren dijalog, kako na bilateralnom planu, tako i kroz brojne regionalne inicijative i perspektivu članstva u EU.

Ivanović je rekao i da, uprkos razlikama u spoljnopolitičkim stavovima Republike Srbije i Crne Gore o pojedinim pitanjima, nema prepreka za odvijanje političkog dijaloga na principima ravnopravnosti.

Ministar spoljnih poslova je, komentarišući svoju nedavnu posjetu Hrvatskoj, kazao da neriješena pitanja oko Prevlake i broad Jadran ne opterećuju bilateralne odnose i politički dijalog koji je, ističe on, vrlo dinamičan i predstavlja izraz obostrane posvećenosti kontinuiranom jačanju saradnje.

„Tokom posjete Hrvatskoj, razgovarali smo i o pitanju Prevlake. Saglasili smo se da je potrebno da se obje strane dodatno aktiviraju, u cilju obnavljanja komunikacije i pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja. Očekujem da početkom godine bude formirana nova međuresorska komisija koja će se, između ostalog, baviti pokretanjem bilateralnih razgovora o ovom pitanju. Podsjetiću vas da je pitanje Prevlake trenutno regulisano Protokolom o privremenom režimu, koji se uspješno sprovodi u praksi od 2002. godine, kad je i potpisan”, prokomentarisao je Ivanović.

On je pojasnio i da „Jadran” ne može biti “NATO brod”, jer takvi ne postoje

„NATO sistem kolektivne odbrane ne prepoznaje NATO vojsku, a samim tim ni prateći sistem naoružanja (brodove, avione i sl). Alijansa je političko-vojni savez pojedinačnih država, koje u NATO ulaze sa svojim nacionalnim kapacitetima. Samim tim, ne postoje “NATO brodovi”, već samo brodovi NATO saveznica koje se privremeno upućuju u NATO pomorske aktivnosti (obuke i operacije). I u ovim slučajevima brod vije dvije zastave – nacionalnu i NATO. U svakom slučaju, kako sam već rekao, o svim neriješenim pitanjima ćemo razgovarati kao i do sada, otvoreno i u duhu dobrosusjedskih odnosa i savezništva“, pojasnio je on u intervjuu „Vijestima”.

Ministarstvo se, zaključio je on, zalaže i da se na Morinju postavi adekvatna ploča.

„Suočavanje s prošlošću i izgradnja kulture sjećanja procesi su koji traju i predstavljaju odraz spremnosti društva da preuzme odgovornost i uči iz grešaka iz prošlosti, kako se nikad više ne bi ponovile. Kao zemlja članica NATO-a i zemlja koja je na putu da postane prva sljedeća članica EU, Crna Gora baštini vrijednosti vladavine prava i nastoji da se odgovorno odnosi prema djelovima svoje istorije na koje nije ponosna, te ukazuje na put koji je bio pogrešan. Važan segment tih procesa jeste i memorijalizacija mjesta stradanja, kao opomena, ali i putokaz za bolje razumijevanje, a time i bližu saradnju među zemljama koje su u prošlosti bile u konfliktu. S tim u vezi, smatram važnim obilježavanje svih mjesta stradanja, a intencija Ministarstva vanjskih poslova je da se založi za postojanje adekvatne spomen-ploče u Morinju, s tim da unutrašnje procedure, ukoliko se utvrdi da nijesu ispoštovane, budu na odgovarajući način ispravljene“, Ispričao je Ivanović.

1 Comment
  1. Dobrlo komentariše

    Sto nam ne rece kad ce biti adekvatna spomen ploca u Lori?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.