Ivanović o ispunjenju crnogorskog sna: Realnost je pristupanje EU do 2030, ali smo uvjereni da se to može desiti i prije

0

Ministar spoljnih poslova Filip Ivanović govorio je na panel diskusiji “Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?” održanom u okviru 9. Delfi ekonomskog foruma. On je kazao da je realnost pristupanje Crne Gore EU do 2030. realnost, ali da su uvjereni da se može desiti i prije.

– Za Crnu Goru je proširenje EU do 2030. realnost, a uvjereni smo da se to može desiti i prije. To su poruke koje posljednje vrijeme možemo čuti sa svih važnih adresa, a mi istovremeno radimo veoma naporno da to i ostvarimo – kazao je Ivanović.

On je podsjetio da je politika proširenja najuspješnija politika EU koja podstiče demokratske i ekonomske reforme u zemljama koje žele postati članice i promoviše stabilnost i prosperitet u Evropi.

– Jasno je da je rat na tlu Evrope promijenio geopolitičku stvarnost i uticao da proces proširenja EU dobije novu dinamiku i podstakne da nešto, što je prije nekoliko godina moglo biti san, sada može biti i biće stvarnost – ocijenio je šef crnogorske diplomatije.

Pored Ivanovića, među govornicima su bili Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, Natali Toći, direktorka italijanskog Instituta za spoljne  poslove, Petar Grk, generalni sekretar Bledskog strateškog foruma i nacionalni koordinator za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Slovenije, Loukas Cukalis, predsjednik Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) iz Grčke i Joanis Armakolas šef programa za Jugoistočnu Evropu, Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.