Ivanović: Crna Gora ima odlične bilateralne veze sa Turskom, treba proširiti saradnju

0

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović rekao je da njegova zemlja ima odlične bilateralne odnose sa Turskom.

„Ovi odnosi nijesu samo politički ili međuvladini. Imamo i prijateljske odnose među našim narodima“, rekao je Ivanović za Anadoliju na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF).

Istakao je da dvije zemlje imaju odličnu saradnju u oblasti kulture, turizma i mnogim drugim oblastima.

„Želimo da proširimo tu saradnju i produbimo naše veze“, poručio je Ivanović.

Skrenuo je pažnju na važnost diplomatskih i posredničkih napora Turske da osigura stabilnost, prosperitet i sigurnost u regionu Zapadnog Balkana i pohvalio Diplomatski forum u Antaliji.

„Izuzetno pozitivan i prijateljski pristup Turske prema različitim zemljama Zapadnog Balkana je nešto što visoko cijenimo“, rekao je Ivanović.

Dotakao se i izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ivanović je rekao da bi rješenje krize trebalo biti u okviru međunarodnog prava.

Ističući podršku Crne Gore rješenju sa dvije države, Ivanović je rekao: „Ono što na kraju želimo da vidimo je kraj sukoba, patnje i šansa da se region ponovo izgradi, dajući ljudima priliku da žive u miru i prosperitetu.“

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.534 ljudi i povrijedivši 71.920.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.