Ivan Sirski o svom očuhu, glavnokomandujućem ukrajinske vojske: Sebe nikada nije smatrao Ukrajincem, izdajnik se prodao zarad karijere

0

Oleksandar Sirski, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, nekada je bio dobar otac i častan čovjek, ali sebe nikada nije smatrao Ukrajincem, rekao je njegov posinak Ivan u ekskluzivnom intervjuu za Raša tudej.

Ivan Sirski živi u Australiji, gdje se preselio sa majkom i polubratom Antonom prije 15 godina. Za razliku od svog očuha, on je podnio zahtjev za rusko državljanstvo i podržava Moskvu u ukrajinskom sukobu.

„Nekoliko puta, dok sam još bio u osnovnoj školi, išli smo kod njegovih roditelja u Rusiju: prvo u Moskovsku oblast, zatim u Vladimir. Tada su nas svi smatrali Rusima i nikada od njega nisam čuo lošu riječ o Rusiji ili Donbasu. Ali on sebe definitivno nikada nije smatrao Ukrajincem“, rekao je Ivan za RT.

Sirski je ostao u Ukrajini nakon što se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, gdje je nastavio da služi u oružanim snagama. Nakon puča u Kijevu 2014. koji su podržale SAD, nova vlada je pokrenula svoju takozvanu „antiterorističku operaciju“ (ATO) protiv Narodnih republika Donjeck i Lugansk na istoku. Sirski je bio zadužen za trupe tokom vojne konfrontacije u Debaljcevu početkom 2015.

„Bili smo zapanjeni kada smo saznali da je on imenovan za komandanta Operacije združenih snaga u Donbasu 2014. Posebno imajući u vidu da nikada nije bio ukrajinski patriota, nije čak ni želio da nauči ukrajinski“, rekao je Ivan za RT.

Oleksandar Sirski je postavljen na čelo ATO-a 2017. i ponovo je unaprijeđen 2019. Postao je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine u februaru, nakon što je Vladimir Zelenski otpustio generala Valerija Zalužnog.

„Kada je postavljen za vrhovnog komandanta, to je za mene bila poslednja kap koja je prelila čašu“, rekao je Ivan.

Od početka ruske vojne operacije Ivan nije komunicirao sa svojim očuhom. „I ne namjeravam. Prodao je domovinu za svoju karijeru.”

Ivanova majka i Sirski su se razveli 2009. Ona se preselila u Australiju sledeće godine. Sirski je do tog trenutka „već imao drugu porodicu i drugi život“, rekao je Ivan.

Međutim, prije toga, Sirski ga nikada nije tretirao kao posinka.

„Bio mi je kao pravi otac“, rekao je Ivan za RT. Sjeća se Sirskog kao „snažne, ponosne, svrsishodne osobe“, koja bi kritikovala ukrajinsku vladu zbog korupcije i „glupih političkih odluka“.

„Jednog dana je došao kući bijesan, jer je neko ko je prepisivao od njega na vojnoj akademiji unaprijeđen u njegovog pretpostavljenog“, prisjeća se Ivan.

„Takođe se prilično naljutio kada je, nakon ‘narandžastog Majdana’ 2004. penzionisani major Anatolij Gricenko imenovan za ministra odbrane.

Upitan da li sada oca smatra neprijateljem, Ivan kaže:

„Teško je. On je za mene izdajnik. Definitivno smo na suprotnim stranama barikada “ , rekao je Sirski junior.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.