Italijani se pobunili protiv Stoltenbergovog nauma: NATO nas ne može natjerati da ubijamo u Rusiji!

0

Premijerka Italije Đorđa Meloni i drugi visoki zvaničnici te zemlje kritikovali su riječi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da je došlo vrijeme da članovi vojnog bloka, predvođenog SAD, preispitaju svoju politiku i dopuste Ukrajini da koristi zapadno oružje za izvođenje udara na rusku teritoriju, optužujući ga za podizanje tenzija s Moskvom.

– Ne znam zašto je Stoltenberg rekao tako nešto, mislim da moramo da budemo veoma oprezni – izjavila je Melonijeva za italijanski TV kanal „Rai 3“, te ipak istakla da „NATO mora da ostane čvrst, da ne daje signal da popušta“, ali da se s tim u vezi mora biti oprezan.

Premijerka je dodala da ima „mnogo upitnih izjava“, podsjećajući da je zamjerila predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu zbog njegovih opaski o potencijalnom slanju trupa u Ukrajinu.

Njen zamjenik i lider desničarske partije „Liga“ Mateo Salvini svakako je bio oštriji u ocjeni Stoltenbergovih riječi rekavši na predizbornom skupu da čelnik Alijanse „ne može da govori u ime italijanskog naroda“.

– NATO nas ne može natjerati da ubijamo u Rusiji, niti nas bilo ko može natjerati da pošaljemo italijanske vojnike da se bore ili ginu u Ukrajini – rekao je Salvini, tvrdeći da Rim Kijevu šalje oružje samo da bi se „odbranio“, a ne da bi se „borio, udario i ubijao van svoje teritorije“.

– Ovaj gospodin treba ili da zatraži oproštaj, ‘popravi’ svoju izjavu ili da podnese ostavku – dodao je Salvini.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani je takođe insistirao na tome da oružje koje Italija šalje Kijevu mora da se koristi samo u Ukrajini.

Komentari šefa NATO-a dolaze u trenutku kada zapadni lideri daju sve smelije izjave o napadima na rusku teritoriju. Međutim, po riječima iz Moskve, tvrdnje o postojećim ograničenjima upotrebe američke municije su lažne i osmišljene da održe iluziju da Zapad nije dio sukoba.

– Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje gađa ciljeve na teritoriji Rusije, prije svega civilnu infrastrukturu i stambena naselja – rekao je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov, napominjući da je američko oružje, poput raketa ATACMS, već korišćeno za napade unutar Rusije, uključujući i napade na civilne ciljeve.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.