Mladen Mikijelj

Italija će primiti 300 radnika migranata

0

Italija će primiti 300 radnika migranata iz Libana, Obale Slonovače i Etiopije koji neće imati status izbjeglica u okviru pilot projekta koji predvodi katolička dobrotvorna organizacija Zajednica Sant’Eđidio.

„Radni koridori“, koje je Sant’Eđidio dogovorio danas sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, prate obećanja desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni da će uravnotežiti oštar pristup neregularnoj migraciji sa izvjesnim mogućnostima za legalne migrante, prenio je Rojters.

Italija ima jednu od najstarijih populacija na svijetu i nedostaje joj radna snaga za slabije plaćene poslove u proizvodnji, ugostiteljstvu i kućnoj njezi.

Poslovne grupe, takođe, pokušavaju da regrutuju relativno jeftinu radnu snagu iz siromašnijih zemalja van Evropske unije, navodi Rojters.

Osoblje Sant’Eđidia će pomoći u odabiru i regrutovanju migranata u njihovim zemljama porijekla, učeći ih italijanskom jeziku i pružajući im stručnu obuku za određene poslove rezervisane za njih prije nego što se presele, saopštila je ta dobrotvorna organizacija.

Vlada Đorđe Meloni je povećala broj radnih viza za državljane zemalja koje nijesu članice EU na 452.000 za 2023-2025. godinu.

Ove vize obično koriste migranti koji već borave bez dokumenata u Italiji da bi legalizovali svoj boravak.

 

(rtcg.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.