Mladen Mikijelj

Istraživanje: Najviše se vjeruje vjerskim organizacijama, od političara Spajić i Milatović na vrhu

0

Predsjednici države i Vlade Jakov Milatović i Milojko Spajić najpopularniji su, a predsjednik Skupštine Andrija Mandić i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković najmanje popularni političari kod građana Crne Gore, pokazalo je najnovije regionalno istraživanje javnog mnjenja na Zapadnom Balkanu.

Na prvom mjestu od osam političara je Milatović, o kome veoma povoljno mišljenje ima 29 odsto, a donekle povoljno 35 odsto građana. Spajić je drugi, a o njemu povoljno mišljenje ima 24 procenta, a donekle povoljno 32 odsto.

Slijede lideri Demokrata i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, te Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Na petom mjestu je bivši predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović. O njemu vrlo povoljno mišljenje ima 20 odsto građana, ali 41 odsto građana ima veoma nepovoljno i 17 odsto donekle povoljno mišljenje.

Za pretposljednjeg Danijela Živkovića nije čulo šest odsto ispitanika. O Mandiću vrlo povoljno mišljenje ima 15 odsto građana, a vrlo nepovoljno i donekle nepovoljno 38, odnosno 23 procenta ispitanih.

Prema anketi Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta, najviše povjerenja građani imaju u vjerske organizacije, ali je ono za dvije godine palo sa 10 odsto (sa 76 na 66). Slijede vojska, predsjednik, pa premijer.

Iako im najmanje vjeruju, povećano je povjerenje građana u partije sa 27 odsto na 33 odsto i u sudstvo sa sa 32 na 38 procenata.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.