Istorija po Ranku Krivokapiću: Misli da su Stefan Nemanja i Stefan Prvovjenčani jedna ličnost! (VIDEO)

11

Ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Ranko Krivokapić gostujući u emisiji Načisto na televiziji Vijesti pokazao je svoje „obimno“ znanje iz istorije srednjeg vijeka, kritikujući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i njegov pristup prema „crnogorskim“ dinastijama.

Krivokapić je u žaru borbe za „crnogorske“ dinastije napravio jednu istorijski netačnu paralelu gdje tvrdi: „Stefan Prvovječnani više nije Prvovjenčani, nego Stefan Nemanja, kako bi crnogorske dinastije bile prve.“

„Amfilohije Radović je zborio – prokleti Dukljani i tako dalje… A sad traže da je naša dinastija njihova dinastija, iako su je zvali prokletom prije 15 godina. Stefan prvovjenčani više nije prvovjenčani sad je samo Stefan Nemanja da bi naša dinastija mogla biti prva.“, tvrdi Krivokapić.

Ostavljajući istorijske tvrdnje Ranka Krivokapića istoričarima na tumačenje, ovaj veliki poznavalac bi ipak morao da zna osnovne činjenice – Stefan Nemanja nikad nije bio, niti je mogao biti, Stefan prvovjenčani, jer se radi o dvije istorijske ličnosti, konkretnije ocu i sinu! Stefan Nemanja je dakle otac Stefana prvovjenčanog.

Krivokapićevo izlaganje možete pogledati u videu:

Šta je istina?

Stefan Nemanja je bio veliki župan Raške i rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa sinom Svetim Savom, jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koja Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog. Govori se i da je on sam rođen u Podgorici, konkretnije, u tvrđavi na Nemanjinom gradu koja se nalazi na ušću Ribnice i Morače. On se povukao sa vlasti na velikom državnom saboru 25. marta 1196. godine, a za svog naslednika je odredio srednjeg sina Stefana Prvovenčanog. Ktitor je i manastira Hilandar, jedinog srpskog manastira na Svetoj Gori.

Stefan Prvovjenčani je dakle, sin župana Stefana Nemanje a titula Prvovjenčani mu je proistekla iz činjenice da je bio prvi krunisani (ovjenčani) srpski vladar iz dinastije Nemanjića. Ipak, ova kruna mu je, po istorijskim podacima, prvo došla od rimskog Pape, zbog srpskog sukoba sa Vizantijom, a nakon što je njegov brat sv. Sava uspostavio autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu, Stefan je postao krunisani srpski kralj i prvi koga je krunisala Srpska pravoslavna crkva, shodno tome, i Prvovjenčani.

Svaka istina im je ovakva, o istoriji bolje da ne pričamo…

 

11 Comments
 1. Блага ноћ komentariše

  Ranja je kumrovečki đak, prašta mu se neznanje, ali ne i mržnja

 2. Belvederski Semafor komentariše

  Kakva budala, obraza mi ahahahhahahahahahah

 3. Dijana komentariše

  A šta se čudite, pa njegov je i biser da se 12. jula, na Petrovdan, slavi Sveti Petar Cetinjski. Sveti Petar Cetinjski se slavi kad i Sveti Luka, 31. oktobra.

  1. Ribar komentariše

   Kralj Ilir i on, ista škola…Koji duduci, Bože dragi.

 4. Dekson komentariše

  Svaka im je istina takva. Propala je Crna Gora kad je Ranko i Raško vode.

 5. Bure komentariše

  Moze da mlati što oće kad smo mi vaki da vaki vladaju tolke decenije..

 6. Q komentariše

  Nema zemlje svijeta koja se ne bi sramila ovakvog ministra vanjskih poslova.

 7. Ribar komentariše

  Kralj Ilir i on, ista škola…Koji duduci, Bože dragi.

 8. Vlajko komentariše

  Ako nastave prepucavanja oko temeljnog ugovora i otvorenog Balkana iz Vlade će otići Dritan,a ostat ce ova dva kretena.

 9. ХХХ komentariše

  Miraš će proglasiti Sv. Ranjo Kurotočivi.

 10. Mitar komentariše

  Smeće rahitično i suklatina pokazuje potpuno neznanje,lupajući nebuloze.Sram te bilo,idiote.Znamo koliko si g…o i koliko mrziš srbe,ali smeće je bilo i ostalo ono što jeste.Gadluk.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.