Istorija nastupa na SP: Srbija nikad nije izgubila od Japana i SAD

0

Srpskim vaterpolistima će Svjetsko prvenstvo u Dohi biti deseto od osamostaljenja 2006. godine. Osvojene su četiri medalje, dva zlata, po jedno srebro i bronza. Pet puta je nacionalni tim završio van pobjedničkog postolja, dva puta četvrti, dva puta peti i jednom sedmi. To je jedino takmičenje u kojem Srbija manji broj osvojenih medalja u odnosu na broj učešća.

MELBURN 2007 – četvrto mjesto: Dejan Udovičić je vodio selekciju, pola godine posle zlata na EP u Beogradu. Tim je bio bez Duška Pijetlovića. Do polufinala su zabilježene pobjede, da bi tada Hrvatska bila bolja. U meču za treće mjesto, Srbija je nekako stigla do peteraca ali je Španija bila spretnija i srećnija. Medalje: Hrvatska, Mađarska, Španija.

RIM 2009 – prvo mjesto: Debi nove reprezentacije. Počelo je loše, porazom od Španije. Nastavak je bio bez bolesnog Stefana Mitrovića za kojeg FINA nije dozvolila zamjenu. U grupi se igralo slabo ali je Srbija blistala u mečevima nokaut faze. Pobijeđeni su Italija, Mađarska, u polufinalu Hrvatska i u finalu posle peteraca Španiji je vraćen dug. Aleksić je postigao odlučujući gol. Filipović je bio najbolji strijelac. Medalje: Srbija, Španija, Hrvatska.

ŠANGAJ 2011 – drugo mjesto: Do polufinala Srbija nije imala nikakvih problema. Duel sa Mađarskom je ostao za pamćenje. Rival je pred poslednju četvrtinu vodio 12:9 ali je Srbija izborila produžetak i pobijedila 14:13. U finalu je Italija pobijedila u produžecima, Srbija nije iskoristila dva peterca. Filipović je bio najbolji igrač prvenstva. Medalje: Italija, Srbija, Hrvatska.

BARSELONA 2013 – sedmo mjesto: Debi Dejana Savića, ekipa je ostala bez Sora  iz ranije generacije. U četvrtfinalu Crna Gora je prekinula seriju poraza od Srbije. U razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta, Srbija je prvo poražena petercima od Španije a zatim savladala Australiju. Medalje: Mađarska, Crna Gora, Hrvatska.

KAZANJ 2015 – prvo mjesto: Rutinski osvojeno prvenstvo. Najbolje igre su bile u polufinalu protiv Italije 10:6 i sjajnom finalu protiv Hrvatske 11:4. Bio je to period dominacije srpskog vaterpola. Na završnom danu Mitrović je proglašen za najboljeg golmana a Prlainović za najboljeg igrača. Medalje: Srbija, Hrvatska, Grčka.

Svjetski prvaci iz Kazanja

BUDIMPEŠTA 2017 – treće mjesto: Prekinut je niz od devet uzastopnih prvih mjesta. U sjajnom polufinalu Hrvatska je konačno stala na put srpskoj seriji i pobijedila 12:11. U susretu za bronzu Srbija je bila bolja od Grčke. U timu posle dugo vremena nije bilo Gocića i Nikića koji su se godinu dana ranije oprostili od reprezentacije. Medalje: Hrvatska, Mađarska, Srbija.

GVANDŽU 2019 – peto mjesto: Dejan Savić je ostavio kod kuće najiskusnije igrače i poveo mlad sastav. U četvrtfinalu je Španija bez problema dobila Srbiju. U razigravanju pobijeđeni su Njemačka posle peteraca i Australija. Medalje: Italija, Španija, Hrvatska.

BUDIMPEŠTA 2022 – peto mjesto: Smjena generacija je uslijedila posle Tokija i to se osjetilo. Posle tri pobjede u grupi, Srbija je u četvrtfinalu poražena od Hrvatske. U utakamicama koje su vodile do petog mjesta pobijeđeni su Crna Gora i SAD. Medalje: Španija, Italija, Grčka.

FUKUOKA 2023 – četvrto mjesto: Uspješan debi novog selektora Uroša Stevanovića. Pobjedom protiv favorita Italije na peterce u četvrtfinalu srpski sastav je došao u situaciju da se bori za medalju. Ipak, prvo Grčka, zatim i Italija su bili bolji. Rašović je bio najbolji strijelac. Medalje: Mađarska, Grčka, Španija.

JOŠ NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI

Trojica selektora su vodili Srbiju: Dejan Udovičić (3), Dejan Savić (5), Uroš Stevanović (2).

Dva osvojena zlata za Strbiju imaju: Filipović, Prlainović, Gojko i Duško Pijetlović, Aleksić, Mitrović, Gocić i Nikić. Nikić je osvojio zlato i 2005. kao član SCG i jedini je vaterpolista na svijetu sa tri zlata.

Tri puta je Srbija sa Španijom petercima rješavala duele na SP. U Melburnu 2007, Španija je bila uspješnija i osvojila bronzu. Dvije godine kasnije Srbija se revanširala u finalu u Rimu. U Barseloni 2013. u razigravanju od petog do osmog mesta Španija je bila bolja.

Udovičić, Filipović, Prlainović, D. Pijetlović, B. Mitrović, S. Rašović su dobijali priznanja kao najbolji igrači ili strijelci šampionata.

Od rivala u grupi Srbija nikada nije izgubila od SAD i Japana, jednom je poražena od Crne Gore. U Fukuoki su poraženi Japan sa 16:10 dok je Crna Gora u grupi dobijena posle izvođenja peteraca.

Srpski igrači u okviru Jugoslavije osvojili su zlata u Madridu 1986. i Pertu 1991, bronze 1973. u Beogradu i 1978. u Berlinu.

Igrajući sa Crnogorskim igračima u zajedničkoj reprezentaciji zlato je osvojeno 2005. u Montrealu, srebro u Fukuoki 2001, bronza u Pertu 1998. i Barseloni 2003.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.