Istorija genocidnih zločina: Kako su „genocidni narodi“ odlučili ko je dostojan etikete genocida, a ko nije?

0

Jučerašnja Rezolucija o Srebrenici izglasana u UN izazvala je burne reakcije u Srbiji i među Srbima širom svijeta. Mnogi ističu da ova rezolucija nepravedno označava čitav narod kao genocidan, dok istorija pokazuje da su brojne velike svjetske nacije tokom vremena počinile zločine slične ili veće razmjere. Ovdje ćemo pregledati neke od tih zločina i podsjetiti na stradanja Srba kroz istoriju.

Njemačka: Holokaust

Jedan od najstrašnijih genocida u istoriji dogodio se tokom Drugog svjetskog rata kada su nacističke snage Njemačke sistematski ubile šest miliona Jevreja, kao i milione drugih, uključujući Rome i političke protivnike. Holokaust je primjer genocida koji je detaljno dokumentovan i široko priznat širom svijeta.

Sjedinjene Američke Države: Zločini nad domorodačkim stanovništvom

Od dolaska evropskih kolonista do kraja 19. vijeka, domorodačke američke zajednice suočavale su se s masovnim istrebljenjem. Procjenjuje se da je nekoliko miliona domorodaca ubijeno ili umrlo od bolesti i gladi kao rezultat prisilnih preseljenja i sistematskog uništavanja njihovih zajednica i kultura.

Turska: Genocid nad Jermenima

Tokom Prvog svjetskog rata, Otomansko carstvo (čiji je naslednik moderna Turska) izvršilo je genocid nad Jermenima. Oko 1,5 miliona Jermena ubijeno je kroz masovna ubistva, deportacije i prisilne marševe smrti. Ovaj događaj je široko priznat kao genocid, uprkos kontroverzama i negiranjima od strane turske vlade.

Hrvatska: Zločini u Drugom svjetskom ratu

Tokom Drugog svjetskog rata, ustaški režim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj počinio je masovne zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima. Logor Jasenovac bio je mjesto gdje je ubijeno više stotina hiljada ljudi, što se smatra jednim od najbrutalnijih zločina u Evropi tog vremena.

Francuska: Zločini u kolonijalnim ratovima

Francuska ima dugu istoriju kolonijalnih osvajanja i brutalnosti, posebno u Africi i Indokini. Tokom Alžirskog rata za nezavisnost, procjenjuje se da su francuske snage bile odgovorne za smrt stotina hiljada Alžiraca kroz represije, masakre i mučenja.

Belgija: Kongo

Kralj Leopold II od Belgije upravljao je Kongom kao privatnim posjedom, gdje su njegovi režimi i eksploatacija rezultirali smrću oko 10 miliona Afrikanaca kroz prisilni rad, glad i bolesti. Ovaj period belgijske kolonijalne vladavine jedan je od najzloglasnijih primjera kolonijalne brutalnosti.

Velika Britanija: Kolonijalna vladavina u Indiji

Britanska kolonijalna vladavina u Indiji dovela je do brojnih katastrofa, uključujući Veliku glad u Bengalu 1943. godine, tokom koje je umrlo oko tri miliona ljudi zbog nesposobnosti i nebrige britanske administracije. Takođe, represivne mjere protiv domorodačkog stanovništva tokom britanske kolonijalne vladavine često su rezultirale masovnim zločinima.

Genocid u Ruandi

Genocid u Ruandi organizovan je kroz sistematsko planiranje i mobilizaciju lokalnih lidera, vojske i milicije. Vlada Hutua je aktivno podsticala i koordinirala napade na Tutsije i umjerene Hutue putem propagande, mobilizacije i raspodjele oružja. Kroz medijsku propagandu i manipulaciju, demonizovali su Tutsije kao neprijatelje države, potpaljujući mržnju i podstičući ljude na nasilje. Lokalni lideri su organizovali masovna ubistva, a vojska i milicije su sprovodile napade širom zemlje. Ova sinhronizacija napada i podrška vlasti omogućila je genocid da se odvija brzo i sistematski.

Za 100 dana je ubijeno preko 800.000 Tutsija a međunarodna zajednica nije reagovala tokom ovog masakra.

Genocidi nad Srbima: Stradanje tokom svjetskih ratova

Srbi su takođe bili žrtve genocida i masovnih zločina, posebno tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat

Tokom Prvog svjetskog rata, Srbija je pretrpjela ogromne gubitke. Od ukupne populacije koja je prije rata brojala oko 4,5 miliona ljudi, Srbija je izgubila oko 1,2 miliona, što uključuje vojnike i civile. Ovaj procenat predstavlja jednu od najvećih stopa smrtnosti po glavi stanovnika u cijelom ratu. Srbija je pretrpjela ogromne ljudske i materijalne gubitke, a mnogi Srbi su bili izloženi teškim uslovima, gladi i bolestima.

Drugi svjetski rat

U Drugom svjetskom ratu, Srbi su pretrpjeli strašne zločine od strane nacističkih okupatora i njihovih saveznika. Nemačke snage, zajedno sa ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, izvršile su sistematske progone i ubistva Srba. U logoru Jasenovac, poznatom kao „balkanski Aušvic“, ubijeno je više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma. Srpski narod je bio izložen masovnim ubistvima, deportacijama, prisilnim radom i mučenjima.

Greška Generalne skupštine UN

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici od strane Generalne skupštine UN predstavlja katastrofalnu grešku. Ova rezolucija, koja nepravedno označava čitav srpski narod kao genocidan, ignorisala je kompleksnost i mnogostrukost ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji. Dok je važno prepoznati i osuditi zločine počinjene u Srebrenici, etiketa genocidnog naroda ne bi trebalo da se primenjuje na Srbe, kao ni na bilo koji narod u cjelini.

Činjenica je da dvije trećine svjetskog stanovništva nije podržalo ovu rezoluciju, što ukazuje na duboke podjele i neslaganja u vezi sa njom. Mnoge zemlje su prepoznale da je ovakva rezolucija politički motivisana i da može dodatno polarizovati već zategnute odnose na Balkanu. Takodje, mnogo manji broj država bi glasao za usvajanje Rezolucije da nije ogromnih pritisaka od strane predlagača Rezolucije(Njemačka i Ruanda, gle čuda zemlje koje su načinile najstrašnije zločine na svojim kontinentima) i njihovih saveznika, na zemlje članice UN. Taj potez pokazuje koliko je sve besmisleno sto rade i da im je cilj da jedan ponosni narod omalovaže a zločine koje su oni činili maskiraju i prikriju od očiju javnosti.

Politička manipulacija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, podržavaoci Rezolucije o Srebrenici, kao što su Demokratska partija socijalista (DPS), Bošnjačka stranka i pojedine nevladine organizacije, ne bi trebalo da koriste ovu bolnu temu za sticanje političkih poena. Licemerje u politici samo dodatno pogoršava situaciju i udaljava društvo od istinskog pomirenja i razumjevanja koje je u ovom trenutku izuzetno potrebno Crnoj Gori. Takođe, ovi politički subjekti bi trebalo da uzmu u obzir i to da ogromna većina građana Crne Gore neće prihvatati ovu Rezoluciju iz razloga što se suosjećaju sa bratskim narodom iz Srbije i Republike Srpske.

Važno prepoznati i osuđivati zločine koji su se dogodili tokom rata u bivšoj Jugoslaviji ali važno je i imati uravnotežen pogled na istoriju genocida širom svijeta. Srbi, kao i svaki drugi narod, ne mogu biti kolektivno označeni kao genocidan narod zbog dijela pojedinaca ili određenih grupa. Istorija pokazuje da su mnoge nacije počinile strašne zločine, a suočavanje sa prošlošću je ključni korak ka mirnoj budućnosti. Srbi su, kao i mnogi drugi narodi, pretrpjeli teška stradanja i genocidne zločine koje se nadamo da će UN priznati na nekom od sledećih zasjedanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.