Istoričarka Jelena Guskova: U Srebrenici nije bilo genocida, Zapad želi ponovo da ponizi Srbe

0

Pokušaj pritiska naročito na Republiku Srpsku, a i na Srbiju, postoji već desetinama godina, a Zapad ne može nikako da se izbori sa srpskim karakterom, inatom i ne mogu da ih slome, izjavila je ruska istoričarka i akademik Jelena Guskova.

Naime, ona ocjenjuje da zapadne zemlje sada idu sada malim koracima, ali da ipak žele da ponize Srbe.

„Generalna skupština nije organ koji zakonodavno određuje nešto. To je više za javnost, a nama je najvažnije da genocida nije bilo. Ono što je sada vrlo važno za srpski narod je da objasni šta se dogodilo, na svim nivoima, naučnom i državnom, u svim organima spoljne politike uz podršku Rusije, Bjelorusije, Kine i drugih zemalja“, rekla je Guskova.

„Treba da napravimo neki veliki naučni skup o tome“, dodala je ona na marginama Međunarodne konferencije „Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svetskog poretka: iskustvo i perspektive“ u okviru festivala „Dani Rusije u Republici Srpskoj“, koji se održavaju od 18. do 20. maja.

Ruska istoričarka i akademik Jelena Guskova
RT Balkan/Nevena Ergić

Guskova ističe da tačno zna šta se dogodilo jer je proučavala to pitanje, te da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida, već da je to bila specijalna operacija drugih država da bi nekako mogli da kazne Srbe.

Kako ocjenjuje, nisu mogli tada, pa sada pokušavaju posle 20 i više godina da to urade, a ono što je najvažnije je da ponize i Srbiju i RS.

„Kako im nije dosadno i ne mogu Srbe da puste da žive sami, u miru, da rađaju djecu, jednostavno da srećno da žive. Nisu ispunili njihova naređenja i planove, a oni ne znaju drugi put, nego naređuju, pa ako ispuniš – dobro, a a ko ne ispuniš – streljaju i kažnjavaju“, ukazuje Guskova.

Ruska istoričarka naglašava da su Srbi za vrijeme 90-ih prošli toliko poniženja i kazni, a ostali su na svome.

„O vašem karakteru znaju i u Evropi i u drugim zemljama. Neće njima to proći tek tako. Obavezno ćemo se boriti za to pitanje na različitim nivoima“, zaključila je Guskova.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.