Iran: Sabotaža isključena kao uzrok pada Raisijevog helikoptera

0

Iranski istražitelji tek treba da utvrde šta je izazvalo pad helikoptera u kojem je ubijen predsjednik Ebrahim Raisi, ali su isključili sabotažu, saopštio je generalštab iranske vojske, a prenijela državna televizija IRIB.

„Eksplozija koja je mogla biti rezultat sabotaže sprovedene tokom ljeta ili nekoliko sekundi prije sudara isključena je“ iz mogućih razloga pada, navodi se u saopštenju.

Nakon pregleda dokumenata i zapisa u vezi sa američkim helikopterom „bel 212“ koji je prevozio Raisija „nisu pronađeni nikakvi kvarovi koji bi mogli da utiču na nesreću u pogledu popravke i održavanja“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, težina helikoptera pri poletanju bila je „u okviru dozvoljene granice“.

Uzrok tragedije još nije utvrđen, saopštio je generalštab. Međutim, u izveštaju se navodi da „treba dalje istražiti“ vremenske prilike, s obzirom na najnovija dokumenta i izjave preživelih pilota i putnika iz pratećih helikoptera.

Raisi je sahranjen prošle srede u svom rodnom gradu Mešhadu. Vlada u Teheranu saopštila je da će izbori za njegovog naslednika biti održani 28. juna. U međuvremenu, potpredsednik Mohamed Mokber stupio je na funckiju kao vršilac dužnosti, uz blagoslov vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Registracija kandidata počeće 30. maja i trajaće do 3. juna. Kako su preneli mediji, svakog kandidata će proveriti Savet staratelja, 12-člano telo sveštenika i pravnika koje sprovodi izbore. Planirano je da kampanja traje od 12. do 27. juna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.