(INTERVJU) Potpredsjednik Vlade Šćekić za BORBU: Bez obzira na tenzije i vidljive razlike, Vlada je stabilna!

0

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić u intervjuu BORBI komentarisao je aktuelnu političku situaciju u državi kao i sukob unutar parlamentarne većine.

Šćekić je mišljenja da je stabilnost Vlade Milojka Spajića na dosta visokom nivou, bez obzira na tenzije i vidljive razlike i pristupe kada su u pitanju bezbjednosni sektor i kadrovska rješenja te Vlade.

Kada govori o rekonstrukciji Vlade, Šćekić napominje da je to izuzetno značajno pitanje.

„Bez obzira na sva očekivanja i probleme, nadam se da će Vlada nastaviti da funkcioniše sa ili bez određenih promjena, ali da se svako očekuje konsultativni sastanak svih učesnika vlasti i iskren pristup u interesu građana Crne Gore“, kazao je Šćekić za BORBU.

BORBA: Iako se očekivala politička stabilizacija nakon formiranja Vlade Milojka Spajića, ipak, kako vidimo, tačka sporenja je sektor bezbjednosti a glavni akteri sukoba su PES i Demokrate. Kakva je pozicija SNP-a u aktuelnom sukobu vlasti?

Šćekić: Nakon višedecenijske vladavine jedne partije, koja je značajno urušila sve vrijednosti u državi, kao i kvalitet državnih institucija, izazavala poremećaje na političkoj sceni sa dugogodišnjim posledicama, nije realno ni za očekivati da Vlada nakon tog perioda bude na očekivanom nivou stabilnosti, posebno što je relativno mali period za stvaranje povjerenja, kako među političkim subjektima u aktuelnoj vlasti, tako i građana prema svima.

Ali na osnovu sadašnjeg stanja može se zaključiti da je stabilnost Vlade na dosta visokom nivou, bez obzira na tenzije i vidljive razlike i pristupe kada je u pitanju bezbjedonosni sektor i izbor kadrova u svim segmentima sistema. Svima je jasno koliko je za državu znacajno imati profesionalne bezbjedonosne organe i službe, kojima ne treba da bude interes čuvanja bilo kojeg subjekta i stvaranja pojedinačne moći, jer vidimo kroz SKY poruke koliko je sistem bio zarobljen i nažalost umiješan u stvaranje i pomaganje kriminalnih klanova, ali i direktno gaženje institucija sistema od strane zaposlenih, od policajaca do tužioca i sudija.

FOTO: Dragoslav Šćekić

 

Iz tog razloga očekujem da će se nastala situacija prevazići dijalogom pomenutih subjekata koji su kroz raspodjelu učešća u vlasti interno i postizali određene dogovore. Nama iz SNP-a je prevashodno stalo i naš je interes, s obzirom da su nasi članovi dali živote u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, da se dođe do najboljih kadrovskih rješenja koja neće taktizirati, podleći pristisku bilo kojeg političkog subjekta ili nekog drugog uticaja i zaustaviti započetu borbu protiv kriminala van i unutar institucija sistema, jer lično smatram da su odgovorniji oni koji su zloupotrijebili službene položaje i pogazili zakletve od onih koje su i sami stvarali i koji su njima potpomognuti činili zlodjela, jer u ovoj borbi za dobrobit cijelog društva ne smije biti kompromisa, poštujuci sve profesionalne pretpostavke.

BORBA: Kako prolaze dani Crna Gora je sve bliže i bliže junu, IBAR-u, ali i najavljenoj prvoj fazi rekonstrukcije Vlade. Mislite li da će aktuelna nestabilnost uticati na te procese?

Šćekić: Imajući u vidu najave da je Crna Gora na putu dobijanja IBAR-a, što predstavlja značajan momenat na našem putu EU integracija, svi moramo imati visok nivo odgovornosti i spremnosti na međusobni dijalog i prevazilaženje nesuglasica. Pitanje rekonstrukcije Vlade je vrlo značajno, kako za činioce unutar države, tako i za međunarodne partnere, koji imaju određene sugestije i očekivanja, što, bez obzira na našu potrebu da donosimo samostalno odluke, ipak moramo imati u vidu, što svakako nije mali zadatak za najveći subjekt u Vladi i samog predlagača. Međutim, bez obzira na sva očekivanja i probleme, nadam se da će Vlada nastaviti da funkcioniše sa ili bez određenih promjena, ali da se svako očekuje konsultativni sastanak svih učesnika vlasti i iskren pristup u interesu građana Crne Gore.

FOTO: Dragoslav Šćekić

 

BORBA: Demokrate su na partijskom Predsjedništvu odlučile da će oročiti podršku Vladi Milojka Spajića do juna kada će „podvući crtu“ i odlučiti hoće li joj i dalje pružati podršku. Kako komentarišete njihovu političku poziciju? Je li to pametan potez i šta žele da postignu sa ovom političkom odlukom?

Šćekić: Ne bih komentarisao odluke predsjedništva Demokratske Crne Gore, oni kao i svaki politički subjekt imaju pravo da donose odluke i vode svoju partijsku politiku. Na osnovu toga sami će procijeniti šta je dobro, a šta loše po njih. Najbitnije je da od odluka bilo kojeg političkog subjekta nemaju štete građani Crne Gore.

BORBA: Pored toga što pokrivate resor sporta i mladih, potpredsjednik ste Vlade koji je zadužen za demografiju. Shodno tome, kako komentarišete preliminarne rezultate popisa stanovništva i trendove koji je isti pokazao? Evidentno je da je došlo do povećanja broja stranih državljana koji borave u Crnoj Gori, a da je došlo do pada, takoreći, „našeg“ stanovništva…

Šćekić: Preliminarni rezultati popisa su otvorili mnoga pitanja od značaja za budućnost Crne Gore i mi ih kao sistem moramo uzeti krajnje ozbiljno i što prije ući u traženje rješenja kako bi zaustavili loše demografske trendove našeg stanovništva unutar i van države, što izaziva lančane probleme. Iz tog razloga jako je značajno što je došlo do održavanja popisa kojem je doprinijela SNP direktnim zalaganjem i izglasavanjem, kako u okviru predhodne, tako i ove Vlade.

FOTO: Popis

 

Formiranjem Savjeta za demografiju se stvorio osnovni preduslov da se formira Radna grupa od najznačajnijih činioca sistema da se dođe do nama vrlo značajnog dokumenta – Strategija za demografiju i mlade, koja će predočiti buduće korake razvoja Crne Gore i stvaranja kvalitetnog standarda građana, kako bi mogli da žive u dobrim uslovima, bez obzira u kojem se dijelu Crne G ore nalaze, kako bi ostali i sačuvali svoje postojanje i ostvarivali korist za cijelo društvo.

BORBA: Kada će biti poznati rezultati popisa u potpunosti?

Šćekić: Rezultati popisa su potrebni što prije, ali vjerujem da MONSTAT radi odgovorno svoj  posao i da će zbog opšteg dobra dati napora da se očekivanja institucija i građana ostvare u predviđenom roku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.