Mladen Mikijelj

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana danas u Moskvi

0

Ceremonija inauguracije Vladimira Putina za predsjednika Ruske Federacije biće održana danas u Moskvi, čime će zvanično početi njegov peti šestogodišnji mandat.

Po tradiciji Putin će tradicionalno proći kroz niz sala u Kremlju, od sale Svetog Đorđa do sale Svetog Andreje, gdje će položiti zakletvu.

Ceremoniji će prisustvovati predsjednici oba doma parlamenta, Valentina Matvijenko i Vjačeslav Volodin, predsednik Ustavnog suda Ruske Federacije Valerij Zorkin, kao i predstavnici zakonodavne i sudske vlasti.

Nakon polaganja zakletve, sa zidova Kremlja biće ispaljeno 30 plotuna. Ispaljuje se artiljerijski pozdrav od 30 salvi , a zatim će na Sabornom trgu biti održan defile Predsedničkog puka.

 

Stano: Ambasadori EU i SAD neće prisustvovati Putinovoj inauguraciji

Ambasadori Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi neće prisustvovati ceremoniji inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je ta odluka u skladu sa stavom većine zemalja članica bloka.

“Naš ambasador neće prisustvovati, većina država članica neće prisustvovati“, rekao je Stano, a prenosi Rojters.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da inauguraciji ruskog predsednika neće prisustvovati ni američki ambasador u Moskvi.

 

Delegacija Velike Britanije neće prisustvovati Putinovoj inauguraciji

Delegacija Velike Britanije neće prisustvovati današnjoj ceremoniji inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina, saopštio je Forin ofis.

„Velika Britanija neće poslati svog predstavnika na inauguraciju predsjednika Vladimira Putina“, izjavio je portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je saveznike Kijeva da ne priznaju Putina kao legitimnog predsjednika Rusije.

„Ukrajina ne vidi pravne osnove da ga prizna kao demokratski izabranog i legitimnog predsednika Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju.

(tanjug.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.