Ima li kraja američkoj dvoličnosti: Žele razgovore o nuklearnom naoružanju ali ne prestaju sa slanjem oružja Ukrajini

0

Spremni smo da razgovaramo i o formatu koji će postati naslednik rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost SAD

Vašington je otvoren za razgovore sa Rusijom o pitanjima nuklearnih rizika i kontrole naoružanja bez osvrta na ukrajinski sukob, saopštio je Savet za nacionalnu bezbjednost SAD, nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućnosti izmjena doktrine u ruskom nuklearnom sistemu zemlje.

„Ostajemo otvoreni za razgovor sa Rusijom o nuklearnim rizicima i kontroli naoružanja“, kazao je portparol Savjeta za „RIA Novosti“ i dodao da Bijela kuća „nikada nije povezivala te razgovore sa sukobom u Ukrajini“.

Prema njegovim riječima, SAD nisu spremne da razgovaraju sa Ruskom Federacijom samo o nuklearnim rizicima, već i o formatu sporazuma, koji će postati naslednik rusko-američkog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START).

Istovremeno, kako je napomenuto u Beloj kući, „predlozi Vašingtona su odbijeni zbog stalne podrške Ukrajine iz Sjedinjenih Država“.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmjene u svoju nuklearnu doktrinu usred razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

„Sada razmišljamo o tome šta bi moglo da se promjeni u našoj nuklearnoj doktrini. U svakom slučaju znamo da potencijalni neprijatelj radi na tome, na novim elementima koji se odnose na snižavanje praga za upotrebu nuklearnog oružja“, rekao je predsjednik novinarima u Hanoju, odgovarajući na pitanje pod kojim okolnostima je Moskva spremna da promjeni svoju nuklearnu doktrinu.

Putin je posebno istakao da se „na Zapadu prave eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.