„IBARski brzaci“ odnose ministra pravde iz Vlade: Čišćenje kadrova iz Vlade koje hvali čak i DPS

0

Najavljenu inicijativu šefa Vlade i Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića o razrješenju ministra pravde Andreja Milovića trebalo bi da, kako sad stvari stoje, osim PES-a podrže i vladajuća Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića i opozicioni Građanski pokret (GP) URA Dritana Abazovića – prenose jutros “Vijesti”.

Ovo sve dolazi nakon jučerašnjeg medijskog prepucavanja ministra pravde i doskorašnje kičme Milojka Spajića Andreja Milovića kao i samog premijera. Milović je, podsjećamo, od starta bio kontroverzna ličnost unutar Pokreta Evropa sad, mnogi pozicioni i opozicioni političari su ga optuživali da je u sprezi sa organizovanim kriminalom odnosno, da je igrač mafije unutar Vlade Crne Gore.

A da je premijer Milojko Spajić od samo starta isključio Andreja Milovića nakon napada na nekadašnje poslanice PES-a, vjerovatno bi se druga priča i pričala. Ovo samo predstavlja čišćenje redova unutar PES-a ali i najavu za što skoriju rekonstrukciju Vlade koja bi nakon ovoga trebala i da uslijedi.

Krajnje interesantno, Milović je jedini ministar u Vladi kojeg su otvoreno od „opakog“ Spajića branili poslanici opozicionih DPS-a i SD-a.

Podsjećamo, do svih ovih dešavanja došlo je nakon što je Vlada u četvrtak veče na elektronskoj sjednici odlučila da je u parlamentu umjesto Milovića zastupa potpredsjednika Vlade Momo Koprivica, jer je ministar pravde bez znanja izvršne vlasti prihvatio amandman na jedan od zakona.

Prava politička drama

Milović je juče na konferenciji za medije pozvao Spajića da predloži njegovo razrješenje, rekavši da je došlo vrijeme da “svedu političke i institucionalne račune” prije nego li premijer sa svojim “toksičnim okruženjem” povuče sve ka “ponoru” – kako PES…, tako Vladu i cijelu Crnu Goru”.

Milović tvrdi da su ga Spajić i premijerov šef kabineta Branko Krvavac “nelagalno i nelegitimno” udaljili iz Skupštine, odnosno onemogućili mu da u parlamentu u petak brani “IBAR zakone”, a sve kako bi, kaže, “zamijenili ministra s dignitetom nekim drugim licem, koje će biti taster-ministar, klimoglavac, i koji će se bez pardona hvaliti, ali ne svojim radom”.

Milović tvrdi i da je “mučki i protivstatutarno” isključen iz PES-a, iako se, kaže, “beskompromisno, u različitim emisijama, forumima i debatama borio za one kojima je vjerovao”, a koji su ga “izdali”. Milović je zdušno branio Spajića od napada ostalih stranaka u vezi s aferom Do Kvon.

“… Uputite predlog Skupštini da me razriješi funkcije ministra pravde, koji je predano radio na dobijanju IBAR-a (Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila) i deblokiranju poglavlja 23, a vas često branio, i kad je bilo neodbranjivo i kad drugi nijesu ni smjeli, ni htjeli”, pozvao je Milović Spajića.

Ministar je na konferenciji za medije poručio i da “samostalno i bez prethodnih konsulatacija” nije radio ništa, pa ni “ulazio u ozbiljna mimoilaženja i konflikte s najmoćnijim ljudima bezbjednosnog sektora i države bez prethodnog dogovora i plana”.

FOTO: Spajić i Milović

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

Premijer je to saopštio nakon što ga je Milović juče ujutru pozvao da predloži njegovo razrješenje, tvrdeći da Spajić vuče stranku, Vladu i državu u “ponor”.

Premijer je rekao da je Milovića s odlukom o pokretanju razrješenja upoznao prije javnog nastupa ministra pravde.

“… Što njegovu konferenciju za medije… čini običnom predstavom za javnost”, dodao je.

Spajić tvrdi da su razlog za njegovu inicijativu Milovićevi ”raniji nastupi u javnosti”.

“… Na koje sam mu vrlo jasno skretao pažnju, a na momente ih se i stidio”, kazao je, dodavši da inicijativa nije mogla biti podnesena ranije “zbog rada na ispunjavanju evropske agende”.

Spajić je saopštio da je učinio sve da Milović, zbog njegovog, ali i ugleda 44. Vlade “poradi na ministarskom djelovanju, skladno povjerenju koje sam mu ukazao i očekivanjima koja sam od njega imao”.

“Ali Milović je sam izabrao. Na ovaj način stao je rame uz rame s predsjednikom Crne Gore u pokušaju destabilizacije integriteta Vlade i time urušavanja evropskog puta Crne Gore”, poručio je.

PES je nakon poruka ministra pravde saopštio da poziva Vladu da “prihvati ostavku g. Milovića”, iako je on nije podnio.

Ta stranka je navela da su njeni nadležni organi donijeli jednoglasnu odluku o isključenju Milovića nakon što je on “u kontinuitetu zastupao stavove koji nisu usaglašeni s partijom, pa je na kraju ovakav scenario sasvim očekivan i realan”.

“Odluke koje se odnose na ekstradicione postupke, zastupanje politika koje nisu bliske partiji koja ga je kandidovala za člana Vlade, neki su od postupaka koji su uticali na status g. Milovića u PES-u… G. Miloviću se zahvaljujemo na radu i doprinosu koji je dao u izbornim kampanjama kao funkcioner PES-a”, navodi se u saopštenju.

Milović navodno nikad nije dobio odgovor o razlozima njegovog izbacivanja iz PES-a, a smatra da je jedan od mogućih razloga njegov intervju za zagrebački “Jutarnji list” u kom je ocijenio da je napad na Dubrovnik sramota za Crnu Goru, što se navodno nije svidjelo prosrpskom dijelu PES-a. Takođe, ni njegova čestitka Danijelu Živkoviću na izboru za predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) nije dobro primljena, kao i neke druge njegove izjave.

Na poruke PES-a reagovao je Milović, kazavši da nije podnio ostavku Vladi, i da je logično da ona “ne može da prihvata nešto što ne postoji”.

“Ovdje se radi o nadležnosti Skupštine, jer ne želim da lišim Skupštinu prava da odlučuje i građane da čuju obje strane. IBAR je prekinuo šutnju, sad ide period istine. Dužni smo to građanima i Crnoj Gori, ja nemam šta da krijem”, napisao je na mreži „X“ (nekadašnji Tviter).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.