IBAR i Crna Gora: Benefiti za evropski put, ali još važniji benefiti za građane

0

Juče je Skupština Crne Gore izglasala 7 tzv. IBAR zakona. Šta oni donose Crnoj Gori i koliko će prosperiteta donijeti ka evropskom putu bila je Tema Jutra Prve televizije a gostovali su ekonomski analitičar Stevan Gajević, članica skupštinskog odbora za evropske integracije Simonida Kordić i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović.

Božović je kazao da se nada da će nastaviti i danas u tonu jučerašnjeg i da su imali konstruktivno raspravu.

„Ono što je nama ključno je da ako uspijemo da prihvatimo ovaj set zakona i kada njemu dodamo sve što je prethodno urađeno, Crna Gora dobija pozitivni izvještaj o privremenim mjerilima, a nakon toga da dobijemo i završna i da zatvaramo i druga pregovaračka poglavlja. Već imamo neka pregovaračka poglavlja koja možemo zatvoriti ali bez IBAR-a je to nemoguće. Na kraju krajeva, šaljemo jasnu poruku spremnosti i jasnu poruku preko ogromnog stepena želje da budemo dio Evropske unije“, kazao je Božović.

FOTO: Božović

 

Poslanica NSD-a Simonida Kordić kazala je da pregovori sa EU traju više od 10 godina a Crna Gora najduže posle Turske pregovara sa EU.

„Ima mnogo razloga zašto tako dugo to traje. Veliki dio razloga je do Crne Gore jer od 2017. do sada nije bilo pomaka u pregovorima a shvatam da su građani počeli postavljati pitanja o čemu se radi. Jedna od najbitnijih stavki su pitanja vladavine prava i organizovanog kriminala. To je problem za svakoga, i za Evropsku uniju, a sa druge strane je i problem građana Crne Gore. Drugi set razloga je geopolitički. Sve odluke koje se donose u velikoj mjeri se donose i tim motivima. Vidimo veliku spremnost Brisela da prihvati procese u Crnoj Gori“, kazala je ona.

Ona je objasnila da je IBAR praktično set zakona koje moramo da donesemo u ovoj fazi pregovora sa EU i da moramo biti usklađeni sa njihovim zakonodavstvom.

„A zašto je to važno za građane? Zato što mi funkcionišemo u nekom okruženju, regionalnom, svjetskom. Često se pristupanje EU banalizuje, da će teći med i mlijeko kada uđemo tamo a to je proces dvosjekli. Da, te norme moramo ispuniti zbog EU, ali razvoj zakonodavstva je apsolutno važan za građane Crne Gore“, kazala je ona.

Ona se pita mogu li građani živjeti u državi bez vladavine prava.

FOTO: Simonida Kordić

 

Ekonomski analitičar Stevan Gajević tvrdi da u ovom trenutku imamo zakone koji su kao polaganje kolokvijuma da bi se položio završni ispit.

„Hoće li u ovom trenutku to uticati na standard građana, vjerovatno neće, ali će se odnositi na pristupanje EU. Kod tog pristupanja EU, Vlada je na brzinu te zakone pripremila, svi su oni prošli, ali na jedan brzi, manje transparentan način. IBAR je dijelom usvojen i to ostavlja dobar utisak“, kazao je Gajević.

Gajeviću se pak nije svidjelo što je čitava stvar prošla netransparentno.

„Mi smo trebali imati širi društveni konseznus ali to je moje mišljenje. Drugi aspekt je unutar politički. Ja mislim da zakonik, koliko god ih mi posmatrali sa nekih različitih aspekata, Parlament i Vlada su uspjeli u njihovom donošenju, ali se postavlja pitanje da li se EU sprema i za nas. To ćemo vidjeti“, kazao je on.

FOTO: Gajević
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.