Mladen Mikijelj

Hamza Jusaf podnio ostavku ne mjesto škotskog premijera

0

Premijer Škotske Hamza Jusaf podnio je danas ostavku, nakon što je prošle nedelje raskinuo koaliciju sa škotskim Zelenima.

Jusaf je dao ostavku na mjesto lidera pronezavisne Škotske nacionalne partije (SNP) pošto nije uspio da obezbijedi dovoljnu podršku da preživi glasanje o povjerenju kasnije ove nedelje, prenosi Rojters.

Nešto više od godinu dana nakon što je zamijenio Nikolu Stardžon na mjestu premijera i predsjednika SNP, Jusaf je rekao da je vrijeme da neko drugi vodi decentralizovanu vladu Škotske.

Jusaf je prošle nedelje odlučio da raskine koaliciju sa Zelenima, koji takođe podržavaju nezavisnost Škotske, zbog sukoba oko politike borbe protiv klimatskih promjena.

Nakon raspada vladajuće koalicije, najveća opoziciona Škotska konzervativna i unionistička stranka najavila je će inicirati glasanje o povjerenju Jusafu.

Škotski parlament sada ima 28 dana da izabere novog premijera, a ako SNP ne bude u stanju da pronađe novog lidera koji bi dobio podršku u parlamentu, biće održani novi izbori.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.