Hamburg: Pronađeno 137 kg kokaina, uhapšeno devet srpskih državljana

0

Njemački carinici su u luci u Hamburgu pronašli 137 kilograma kokaina, čija je vrijednost 14 miliona evra, što je dovelo do međunarodne policijske akcije i hapšenja devet srpskih državljana u Austriji. Austrijska policija je u Donjoj Austriji otkrila bandu za koju se vjeruje da je švercovala i prodavala ogromne količine droge. Hapšenju je prethodilo otkriće sjevernonemačke carina, koja je ranije u kontejneru teretng broda u Hamburgu pronašla 137 kilograma kokaina.

Kako je rečeno na konferenciji za medije koju je u petak organizovala austrijska policija, droga iz Bolivije je bila sakrivena u drvenim daskama. Krijumčari su izrezali 115 dasaka kako bi pakete kokaina smjestili u po šest komora.

Tokom rutinske provjere rendgenskim snimcima, carinici u Hamburgu su otkrili drogu. Kontejneri su, međutim, ponovo zapečaćeni i otpremljeni na konačnu destinaciju.

Ciljna zemlja je bila Slovačka, ali je dat telefonski broj vodio u južnu Donju Austriju.

Uslijedilo je praćenje osumnjičenih i na kraju hapšenje, koje je dovelo do otkrića dodatne droge. Konačno je uhapšeno ukupno devet srpskih državljana.

Na konferenciji za medije austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner je naveo da zapljena droge i hapšenje osumnjičenih predstavljaju „istorijski uspjeh“ i „težak udar protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala“.

Karner je naveo da je ovo najveća zapljena droge do sada za Državnu kriminalističku policiju (LKA) Donje Austrije i treća po veličini za saveznu policiju. Ulična vrijednost zaplijenjene droge je oko 14 miliona eura.

Četvorica uhapšenih optužena su da su prošle godine uvezli oko 270 kilograma kokaina i polovinu te droge stavili u promet. Za ostale se navodi da su organizovali trgovinu drogom. Jedan od uhapšenih je deset godina bio na potjernici austrijske policije zbog navodnog učešća u pljački pošti u Beču.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.