Mladen Mikijelj

Hamas nagovijestio da želi nastavak pregovora o primirju

0

Palestinska islamistička organizacija Hamas nagovijestila je danas da želi nastavak pregovora o primirju u Pojasu Gaze iako je Izrael zatražio da se stanovnici evakuišu iz istočnih kvartova grada Rafe na jugu te teritorije prije moguće vojne operacije.

Portparol Hamasa Abdel Latif Al-Kanou izjavio je za Frans pres da će njegova organizacija nastaviti pregovore kako bi se postigao sporazum „koji obezbjeđuje neograničen prekid vatre“.

Izraelska vojska je danas naredila stanovnicima da se evakuišu iz nekoliko kvartova na istoku Rafe, upzoravajući da se vojnici pripremaju za vojnu operaciju.

Egipat, Katar i SAD već nekoliko mjeseci pokušavaju da doprinesu uspostavljanju primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, prvenstveno u cilju pauze u borbi i oslobađanja Palestinaca iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelske taoce koje su oteli palestinski ekstremisti u napadima na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Indireknti pregovori okončani su bez napretka u nedjelju u Kairu.

Hamas zahtijeva da sporazum o primirju obezbijedi okončanje izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, čemu se Izrael protivi, tvrdeći da teži uništenju hamasovaca.

Egipatska TV Al-Kahera njuz je danas javila, pozivajući se na dobro obaviješten izvor, da je jučerašanji smrtonosni napad Hamasa na granični prelaz Kerem Šalom iz Izraela u Gazu izazvao zastoj u pregovorima o primirju. Hamas i Vlada Izraela krive se međusobno što nema napretka u tim pregovorima.

Egipatski pregovarači su u međuvremenu pojačali nastojanja da zaustave eskalaciju nasilja, rekao je taj izvor.

Izraelski mediji navode da su četiri vojnika ubijena u baražnoj raketnoj vatri Hamasa kraj prelaza preko kojeg je prelazilo hiljade kamiona sa humanitarnom pomoći za Gazu.

Ignorišući međunarodne pozive na uzdržanost premijer Izraela Benjamina Netanjahu stalno ponavlja da namjerava da pokrene veliku kopnenu ofanzivu u Rafi, gdje se kako tvrdi, kriju posljednji bataljoni Hamasa.

UN i mnoge strane vlade i nevladine organizacije strahuju od krvoprolića ako izraelska vojska napadne Rafu gdje se po podacima UN nalazi oko 1,2 miliona civila.

Većina ih je raseljena zbog sukoba na sjeveru Gaze. U ratu započetom 7. oktobra poginulo je više od 34.700 Palestinaca, prema podacima koje je danas objavio Frans pres.

Tog dana je u napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom na jug Izraela ubijeno oko 1.200 ljudi, a 250 ih je oteto. Po podacima izraelske vojske još uvijek je zatočeno 128 talaca, a 35 ih je umrlo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.