Grenel: Tramp se raduje dolasku u Srbiju

0

Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je za Srpski radio u Čikagu da su nedavni pregovori dvije strane u Vašingtonu bili žestoki i da su obje strane željele više.

Govoreći o pozivu Trampa da posjeti Srbiju, Grenel je rekao da bi se američki predsjednik radovao da dođe, ali da datum posjete još nije utvrđen.

U osvrtu na pregovore Beograda i Prištine, Grenel je rekao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „snažno borio za srpski narod“, što je očekivano, i da su pregovori bili „žestoki, a obe strane željele više“

Na podsjećanje da je Vučić pozvao predsjednika Trampa da posjeti Srbiju, Grenel je je rekao da je Tramp prije svega ohrabrio strane i region da zaista pokažu da se ekonomija razvija.

„Predsjednik bi se radovao da dođe, mada ne postoji neki utvrđeni datum“, rekao je Grenel u intervjuu za dr Olgu Ravasi, predsjednicu i osnivača grupe „Srpski Amerikanci za Trampa 2020“.

On je dodao da je za početak najvažnije da se svi koncentrišu na sprovođenje dogovorenog.

Ekonomska normalizacija za bolji život

Grenel je naglasio da da je cilj dogovorene ekonomske normalizacije stvaranje novih radnih mesta.

„Najbolje je koncentrisati se na otvaranje novih radnih mesta i ekonomske projekte“, rekao je Grenel.

On je podsjetio da dogovor o ekonomskoj normalizaciji predviđa infrastrukturne projekte izgradnje puteva i pruga, istakavši da koncentrisanje na ekonomske projekte mladima u regionu može ponuditi bolji život.

Govoreći o otvaranju predstavništva američke razvojne agencije DFC u Beogradu, Grenel je rekao da „Srbija ima odličnu ekonomiju i da postoji niz projekata na kojima bi moglo da se radi“.

„Potrebni su nam timovi na terenu da bismo odgovorili na niz projekata na kojima radimo“, precizirao je američki posrednik i ponovio da je stav SAD da se treba usredsrediti na ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta.

„Tramp gleda na taj 20-godišnji konflikt kao na nešto što je pogrešno vođeno. Mi smo se pitali šta možemo da radimo drugačije, svi su se do sad fokusirali na politiku, a mi smo fokusirani na ekonomiju. Želimo da kapitalizam dođe u region na velika vrata, da stvaranjem novih radnih mjesta uradimo ono što nisu uspjeli oni koji su se do sad fokusirali na politički aspekt konflikta između Srbije i Kosova*.

Grenel je naglasio da probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji.

„Naš pristup spoljnoj politici je drugačiji. Mi ne želimo da se miješamo u rešavanje problema. probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji, ljudi koji su tamo, na terenu. Naša uloga je da ponudimo, da obezbijedimo novac za realizaciju projekata za koje vjerujemo da mogu biti uspješni, da ispratimo tokove tog novca i uvjerimo se da se on namjenski troši.

(Srpski radio u Čikagu)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.