Mladen Mikijelj

Grajf: U Donjoj Gradini odajemo počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima

0

U Donjoj Gradini danas nismo okupljeni samo da se prisjetimo života koji su tragično izgubljeni već da se suočimo i priznamo istinitosti naše sadašnjosti, rekao je Gideon Grajf, poznati svjetski istoričar, stručnjak za Holokaust i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu.

– Danas smo se okupili ovdje u Donjoj Gradini u mjestu koje je obilježeno velikom tugom i neizbrisivom istorijom – naveo je Grajf.

Grajf je naveo da Donja Gradina, koje je bila u sklopu zloglasnog logora Jasenovac, bila njegovo glavno gubilište, te da je danas tmuran podsjednik na najmračnija poglavlja ljudske okrutnosti tokom Drugog svjetskog rata.

– Ovdje smo da odamo počast žrtvama genocida koji je počinjen nad srpskim stanovništvom, žrtvama užasnog jevrejskog Holokausta i ciljanog genocida nad Romima koji je počinjen pod režimima Nezavisne države Hrvatske. Jedinice koja je vođena i stvorena uz pomoć nacističke Njemačke i koju je podržavala fašistička Italija – istakao je Grajf.

Tokom brutalnog zločina, kako je naveo Grajf, trećina od oko dva miliona Srba koji su živjeli na teritoriji tzv. NDH poslano je na pogubljenje, druga trećina se suočila sa preseljenjem, a ostatak je prisilno preobraćen na katolčanstvo.

– Politika genocida nije bila puki čin rata, već pokušaj etnocida sa ciljem da se čitava jedna kultura i jedan narod izbriše sa svoje djedovine – istakao je Grajf, prenosi RTRS.

Podsjetimo, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske, Srbije i Crne Gore u Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.