Mladen Mikijelj

Građanisti izmišljanjem neslaganja između NSD i DNP, prikrivaju stvarno neslaganje između PES i Demokrata?

0
Kolumnisti Vijesti juče su se bavili analizom mogućih dešavanja u budućnosti. Prvo je projektovan mogući „razlaz“ dvije prosrpske partije u vladajućoj većini (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija), a onda se prionulo na uzroke i posledice ovog „sukoba“ koji ne postoji. Prije nepunih godinu dana isti autori tvrdili su da je „DNP kao partija antifašističke tradicije kompatibilna sa strankama buduće vlade“. U novoj sezoni došlo je do „rokade“ u scenariju: sada se ocenjuje da će NSD biti konstruktivan faktor, a DNP destruktivan. Nije teško pogoditi: tačka razlaza biće odnos prema Vučiću, a bilo kakav zastoj u evropskim integracijama (koji nije ni na vidiku) biće zasluga, čija drugo, nego Vučićeva?!
Prognoze na temu političkih odnosa u budućnosti sasvim su legitimne, ali se postavlja pitanje zašto se ignorišu sadašnjost i stvarnost? Zašto se analizira nešto čega nema, a ne analizira nešto čega ima na pretek?
Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija pružili su stoprocentan doprinos u crnogorskom parlamentu u pogledu glasanja za sve važne odluke i izbore u pravosuđu i ekonomiji. To više niko ni dovodi u pitanje pa ni najveći prozapadni domaći skeptici. Do te mjere da je i laiku jasno da ove dvije stranke, ne samo što ne blokiraju evropske integracije, nego na tom putu daju puni gas crnogorskoj ambiciji da se uđe u EU. A njihov odnos ne bilježi nijednu naznaku „razlaza“.
Sa druge strane vladajuće većine, u crnogorskom bloku sve su češća javna neslaganja između Spajićeve i Bečićeve stranke. I to u sred novog evropskog poleta Crne Gore. I taman pošto su Vijesti krenule u istragu i analizu… Tišina. Nove pohvale sa Zapada upućene Spajiću, nadglasale su kritičke tonove u građanističkim medijima.
Da li je to način da se prikriju „građanističke“ pukotine? Da li je to model da se pukotine pronađu negdje drugo? Da li je to već sada pokušaj, da se za svaki zastoj ili naznaku krize optuži Aleksandar Vučić? Pitanja je mnogo ali jedan odgovor je skoro pa siguran: baš to bi želio DPS, koji se samo i bavi Vučićem, i priželjkivanjem sukoba u vlasti i razlazom stranaka crnogorskog i srpskog bloka u građanskoj većini.
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.