Gorčević sa Bokom: Vlada je ispunila obećano, na redu je Skupština, pa Ek

0

Vlada Crne Gore je u roku ispunila sve obaveze koje se tiču dobijanja IBARa i sad očekujemo da Skupština odradi svoj dio posla kako bi ogroman rad i trud koji smo pokazali prethodnih mjeseci bio adekvatno nagrađen prelaskom u završnu fazu pregovaračkog procesa, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas imala sastanak sa ministrom evropskih poslova Mađarske Janošem Bokom.

„Važno je da ne propustimo povoljan momenat i entuzijazam koji postoji, kako u Crnoj Gori, tako i na nivou EU u vezi sa politikom proširenja“, rekla je Gorčević.

Ministarka je iznijela uvjerenje da će, nakon što Skupština usvoji zakone, EU, nagraditi Crnu Goru za ostvarene rezultate čime će potvrditi da se zalaže za napredovanje u skladu sa mjerljivim rezultatima i zaslugama.

Naglasila je i da će Vlada i Ministarstvo evropskih poslova usmjeriti svu energiju i kapacitete kako bi što više pregovaračkih poglavlja pripremili za zatvaranje na Međuvladinoj konferenciji koja će se održati za vrijeme mađarskog predsjedavanja.

Ministar evropskih poslova Mađarske Janoš Boka je pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila i kazao da se dobijanje IBARa očekuje u junu, iznijevši uvjerenje da će Izvještaj biti pozitivan.

„Uvjeravam vas da ćemo u drugoj polovini godine, kada Mađarska bude predsjedavala Savjetom EU, učiniti sve da politika proširenja bude u fokusu rada EU i da Crna Gora nastavi ubrzano da napreduje prema članstvu“, rekao je Boka.

On je istakao da će Mađarska nastaviti da podržava napredovanje Crne Gore prema čllanstvu u EU i, u tom kontekstu ukazao da je inicijativa Plan rasta za Zapadni Balkan dobar mehanizam da države regiona intenziviraju započete reforme.

Boka je predstavio i aktivnosti koje Mađarska planira da sprovede za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU, kao i plan da države Zapadnog Balkana budu uključene u najveći dio njih kako bi politika proširenja bila u vrhu agende u toku šestomjesečnog predsjedavanja.

Sagovornici su takođe razmijenili mišljenje o političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu, mogućim vidovima podrške koje Mađarska može pružiti Crnoj Gori u pregovaračkom procesu, kao i intenziviranju političkog dijaloga između EU, država članica i zemalja Zapadnog Balkana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.