Gorčević: Milovićeva smjena neće ugroziti IBAR

0

pravde Andreja Milovića, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

„Izvještaj se svodi na to šta je uradila Vlada, parlament i tako se donosi odluka od strane država članica. Tako da ničija smjena ne može ugroziti dobijanje IBAR-a“, istakla je ona odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je kazala da je sve to internog karaktera pa stoga ne može iznositi više informacija.

„Sigurna sam da ni smjena ministarke evropskih poslova ne bi mogla da ugrozi IBAR u tom smjeru, vjerujem da je isti slučaj i sa ministrom pravde”, rekla je Gorčević, prenosi RTCG.

Podsjetimo, premijer Milojko Spajić dostavio je prekjuče Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

Kako piše u obrazloženju, odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milovic je izabran za ministra pravde.

“Kao sto je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionaini i lični angazman”, piše, između ostalog, u obrazloženju.

Sa druge strane, kako se navodi, ministar Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde.

U ponedjeljak, Milović je rekao novinarima da danas plaća cijenu jer se beskompromisno borio „za one kojima sam vjerovao i koji su me izdali, kao i dogovore o zajedničkom djelovanju“.

„Stajem vam na crtu kako bi ovo dobilo politički epilog. Šta će reći na skupštinskom plenumu i kako će glasati, vidjećemo. Zato, Spajiću, prekinite farsu koju kreirate sa šefom kabineta“, naveo je tada ministar pravde.

Na pitanje novinara da li zna kada će biti održana Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije (EU), Gorčević je rekla da još nije poznat tačan datum, ali da se očekuje da to bude u junu.

Prema riječima Gorčević, postoji još internih sastanaka u EU na kojima će se razmatrati izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, a nakon sastank,a koji bi trebalo da bude održan 17. ili 18. juna, trebalo bi da bude izvjesno da li će biti zakazana konferencija sa tačnim datumom.

„Ono što se očekuje je da bude krajem juna. U ovom trenutku ne mogu govoriti o tačnom datumu, jer ga mi nemamo, niti su se države članice dogovorile o tome“, rekla je Gorčević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.