Mladen Mikijelj

Gorčević – Almkvist: Crna Gora napravila veliki iskorak na putu ka EU

0

Crna Gora je, od formiranja aktuelne Vlade, napravila veliki iskorak na putu ka EU i pokazala da je kredibilan partner, u potpunosti posvećen procesu evropske integracije, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i ambasadora Irske u Crnoj Gori, Ragnara Almkvista.

Gorčević je informisala sagovornika o trenutnom momentu u pristupnim pregovorima sa posebnim akcentom na rad i rezultate ostvarene u oblasti vladavine prava.

„U proteklom periodu je naš fokus bio na ispunjavanju privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24. Ogroman rad i trud je rezultirao ispunjenjem najvažnijih zadataka, zbog čega sam uvjerena da će Crna Gora u junu, na Međuvladinoj konferenciji dobiti Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR-a)“, rekla je Gorčević.

Ona je istakla da, nakon dobijanja IBARa, Crnu Goru očekuje još intenzivniji period i rad na privremenom zatvaranju poglavlja i iznijela očekivanje da će taj posao, na kvalitetan i efikasan način biti zaokružen u mandatu ove Vlade.

Almkvist je pohvalio dosadašnji rad i rezultate koje je Vlada ostvarila u zahtjevnoj političkoj situaciji.

„Crnu Goru vidimo kao obećavajućeg partnera u narednom periodu. Jedna od strateških aktivnosti Irske vanjske politike je otvaranje ambasada u zemljama Zapadnog Balkana među kojima bi Crna Gora mogla biti prva u redu“, rekao je Almkvist.

Sagovornici su, takođe, razmijenili miljenje u vezi sa oblastima potencijalne saradnje dvije države, posebno na poljima gdje bi Irska mogla pružiti eksperstku podršku, kao što su poljoprivreda i odnosi sa dijasporom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.