Mladen Mikijelj

Glavni grad testira vještačku inteligenciju: „Super službenik“ će imati sve informacije

0

Glavni grad testira upotrebu vještačke inteligencije, kako bi, stvaranjem virtuelnog asistenta sugrađanima obezbijedili lakši pristup informacijama.

Kako je kazao Nikola Mićunović, v.d. rukovodioca Službe za informacioni sistem, već su završena određena testiranja i rezultati su odlični.

“Ubrzani razvoj na polju vještačke inteligencije unosi promjene u mnogim oblastima, a mi vjerujemo da nam može značajno pomoći u transformaciji gradske administracije. Naš prvi korak je da uz pomoć velikih jezičkih modela stvorimo virtuelnog asistenta ili kako mi volimo da kažemo Super službenika koji će imati “u prstima” svaku proceduru i pružiti u svakom trenutku građanima informaciju kroz prirodnu komunikaciju kakvu bi imali i sa našim službenicima. Već smo sproveli određena testiranja i rezultati su zaista odlični i sa ne toliko direktnim pitanjima dobijamo jako kvalitetne odgovore”, rekao je Mićunović.

Nikola Mićunović (Foto: Glavni grad)

Mićunović ističe da im je cilj da to ne bude samo asistent informativnog karaktera već da uz pomoć njega u potpunosti izmijene način funkcionisanja elektronske uprave.

“Uvođenjem žive komunikacije u odnosu na standardnu upotrebu popunjavanja formi stvara doživljaj vrlo sličan razgovoru sa službenikom i u potpunosti mijenja doživljaj konzumiranja ovakvih servisa. Jedan od preduslova je i da imamo jedinstveni sistem autentifikacije korisnika za sve servise, kako bi olakšali njihovu integraciju, na čemu takođe radimo. Naša vizija je da asistent za građane podnosi zahtjeve ili recimo rezerviše kartu za pozorište, plati parking, a da pritom ne moraju pretraživati različite aplikacije i sami se snalaziti”, kazao je Mićunović.

On navodi da su pioniri u ovoj oblasti u javnoj upravi, ali imajući u vidu da je to oblast koja je tek od skoro u ovakvoj primjeni i u svijetu, vjeruje da ni drugi nijesu previše odmakli.

“Posebno ohrabruje činjenica da u Crnoj Gori imamo sjajne ljude koji rade ne samo na realizaciji, već svojim naučnim radovima doprinose i razvoju ove oblasti i uz njihovu pomoć naša vizija ima značajno više šansi da se ostvare”, zaključio je Mićunović.

 

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.