FUNDAMENTALIZAM U USPONU

0

Piše: SIBIN

Grad filmske fantazije, New York ili Velika Jabuka, pretrpio potop, gubitak struje, saobraćajni kolaps, svjetske vijesti izvještavale da su slike apokaliptične, da takva kiša nije pala unazad stopedeset i nešto godina.

Nagorno-Karabah: pustinja nakon rata, arhitektura kostura, na hiljade hiljada novih, obezdomljenih, niz svijet puštenih ljudi, kojima, osim – smrti, ne ostaje više ništa.

Katastrofe, dakle, nikad ne idu same, i pravo pitanje očigledno je: „Ne zna se šta će za ljude biti „realno“ nakon ratova koji upravo otpočinju“. (Verner Hajzenberg)

Putujuće slike savremenog svijeta ulaze u finalnu, katastrofalnu fazu; od ratnih, do ekomigranata, pa sve do samita koji ničemu ne služe, jedino uspon AI djeluje obećavajuće, „Neuralink“ koji je dobio odobrenje da može startovati sa ugradnjom – čipova/implanta u mozak, licima sa invaliditetom, kako bi se im olakšao život. Međutim, ta vještačka i sve više militarizovana nauka sa licem humaniteta, tako je djelovala i kad je u promet pustila dronove, sada bespilotne, miniletilice koje nose bombe teške i do 20kg, čija je moć razarajuća.

S.Lotringer primjećuje nešto jezivo, da, dakle – „tehnologija postaje naša priroda“, koja će, dodajemo, prirodu bitno preinačiti, s njom i sve živo, od tijela – mjesta novog susreta sa protezama i ekranima, do pametnih pejzaža u kojima će se ultrabogati skloniti, iz spoljnjeg, raznim virusima i ratovima budućnosti, pogođenog svijeta.

S jedne strane, procvat ljudskih prava, s druge – bujanje raznih oblika fundamentalizma, od – fundamentalizma zabave do fundamentalizma tehnologije.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.