Mladen Mikijelj

FSB: Uhvaćeni ukrajinski specijalac priznao da ih britanske službe pripremaju za sabotaže

0

Ukrajinski specijalac uhvaćen u neuspješnom pokušaju infiltracije otkrio je detalje o britanskoj umiješanosti u aktivnosti kijevskih komandosa, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Vojnika, koji je u saopštenju FSB identifikovan kao 38-godišnji Evgenij Gorin i druge komandose iz 73. Pomorskog centra za specijalne namene ukrajinskih snaga za specijalne operacije, presrele su ruske trupe kada su pokušali da se iskrcaju na ostrvo Tendra u Crnom moru blizu Hersonske oblasti.

Gorin je tokom saslušanja potvrdio da je prošao specijalnu obuku za sabotažu u kampu Bulford u Engleskoj. On je takođe potvrdio da su britanski vojni savetnici razvili operativne planove za napad na gasnu platformu u Crnom moru.

U saopštenju se ne navodi kada se ukrajinska operacija odigrala, ali je potvrđeno da se radi o platformi koja se nalazi pod ruskom kontrolom od 2014. godine, a za koju su zvaničnici u Kijevu 2018. godine tvrdili da na sebi ima rusku radarsku stanicu.

FSB je naglasio da ukrajinski napad na lokaciju nije uspio da iznjedri „opremu za koju su Britanci bili zainteresovani“ i da su Ukrajinci koristili eksploziv da raznesu komunikacioni punkt na platformi.

U saopštenju se ističe da je dotična ukrajinska jedinica pod pokroviteljstvom Specijalne brodske službe (SBS) britanske kraljevske mornarice.

„Svjedočenje Evgenija Gorina dokaz je direktne umiješanosti SBS u sprovođenje akcija usmjerenih protiv ruske bezbjednosti i obučavanje izvršilaca tih akcija na britanskom tlu“, istakla je FSB.

Tim ukrajinskih komandosa presretnut je u kontraoperaciji koja je sprovedena zajedno sa Ministarstvom odbrane, navodi se u saopštenju. Agencija je unapred saznala za ukrajinske planove, dodaje se u saopštenju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.