Francuzi na ulicama zbog pobjede Nacionalnog okupljanja: Ljevica se buni zbog demokratije! (VIDEO)

0

Prema nezvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, stranka Nacionalno okupljanje (RN) veliki je pobjednik prvog izbornog kruga sa 33,5 odsto osvojenih glasova, što znači da bi ta partija mogla da obezbijedi između 240 i 270 poslanika u novom sazivu Nacionalne skupštine, navodi se u analizi agencije Ifop.

Ova stranka kojom predsjedava Žordan Bardela ne bi imala apsolutnu parlamentarnu većinu, ali mogla bi da osvoji najmanje 150 poslaničkih mjesta više nego nakon izbora 2022. godine, prenosi Figaro.

Novi narodni front sa osvojenih 28,5 odsto glasova imao bi između 180 i 200 poslanika, ispred Makronove političke koalicije koja je osvojila 22,1 odsto glasova i mogla bi da obezbijedi između 60 i 90 poslanika.

Ljevica na ulicama

Demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica, prerasli su u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, preneli su francuski mediji.

Nereda je bilo i u Renu i Rije le Papu, a prenosi se i da je nereda bilo u predgrađu Pariza Bobinji.

Republikanci sa osvojenih 9,7 odsto glasova u novom sazivu parlamenta imali bi između 30 i 50 poslanika, a ostale stranke i koalicije među kojima su različite levičarske i desničarske partije i regionalisti imali bi između 13 i 20 predstavnika u Nacionalnoj skupštini.

„Ove projekcije se moraju posmatrati krajnje oprezno jer su nasumični rezultati rezultat primjene prilično nestabilne metodologije proračuna. Moramo sačekati da dobijemo konačne rezultate za svaku izbornu jedinicu“, upozorava Fransoa Kraus, direktor odeljenja za politiku i vesti u Ifop.

Neki lideri su neposredno nakon što su saznali rezultate prvog kruga izbora izdali svoje smjernice za dalje političko djelovanje.

Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen rekla je, nakon izlaznih anketa, prema kojima je RN osvojio oko 34 odsto glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, da je „tabor predsjednika Emanuela Makrona gotovo potpuno uništen“.

Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla „popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo“, prenosi France 24.

Le Pen je istakla da je francuski narod pokazao u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona koja je trajala sedam godina.

Le Pen je rekla na stranačkom skupu u gradu Enen-Bomon da Nacionalno okupljanje još nije pobijedilo i da će drugi krug biti presudan.

„Potrebna nam je apsolutna većina kako bi (predsjednika RN) Žordana Bardelu, za osam dana, Emanuel Makron mogao da imenuje za premijera“, navela je Le Pen.

Panika među konkurencijom 

Tako je, Žan-Lik Melanšon lider Nepokorene Francuske (LFI) pozvao sve političke aktere da ne dozvole da više ni „jedan glas“ ni „jedno mjesto“ ne pripadne Nacionalnom okupljanju i apelovao na svoje kandidate da se povuku ukoliko bi to povećalo šanse za bolji plasman stranke ili bolje pozicioniranog kandidata za pobjedu nad RN.

Iz tabora Makronove koalicije oglasio se premijer Gabriel Atal koji je takođe najavio povlačenje u mnogim izbornim jedinicama u cilju pobjede nad Nacionalnim okupljanjem.

„U nekoliko stotina izbornih jedinica, naši zajednički kandidati će predstavljati najbolji izbor za pobjedu nad RN. U drugima će naši kandidati biti pozvani da se povuku. To je častan izbor“, izjavio je premijer Atal.

Desničar Eduar Filip je pozvao svoje kandidate da se „povuku kako bi se izbjegla izborna pobjeda poslanika RN ili LFI, čak i ako to znači da će se glasovi dati komunistima.

Pariski dnevnik ukazuje da će biti potrebno da se sačeka utorak 2. jul, kada ističe rok za kandidature ili povlačenje kandidata za drugi krug, da bi se dobile pouzdanije projekcije zasnovane na istraživanjima javnog mnjenja.

Makron: Blokirajte desnicu u drugom krugu 

Francuski predsjednik Emanuel Makron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu izbora koji će se održati 7. jula.

„Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vreme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug“, poručio je Makron u saopštenju.
On je istakao i da velika izlaznost u prvom krugu govori o „važnosti ovog glasanja za sve naše sunarodnike i želji da se razjasni politička situacija“, prenosi France 24.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.