Francuski predsjednik nakon 24 godine u Njemačkoj: Makron u istorijskoj posjeti susjedima

0

Makron će se sastati sa njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, sa kojim će posetiti nekoliko regiona Njemačke i naglasiti dobre i jedinstvene odnose između dvije zemlje, objavljeno je na sajtu njemačkog predsjednika.

Najavljeno je da će Makron i Štajnmajer danas prvo posjetiti festival demokratije u Berlinu povodom obilježavanja 75 godina njemačkog Osnovnog zakona i 35 godina mirne revolucije 1989. godine koja je dovela do ponovnog ujedinjenja dvije Njemačke.

Pozivajući Makrona kao jedinog stranog državnog gosta na obilježavanje godišnjice osnivanja Savezne Republike Njemačke, Štajnmajer želi da istakne jedinstven značaj njemačko-francuskog prijateljstva, navedeno je u saopštenju.

Drugog i trećeg dana posjete, Makron će boraviti u Drezdenu i Minsteru, gdje će sa Štajmajerom razgovarati o zajedničkim izazovima dve zemlje, uključujući bezbjednost Evrope i tehnološke inovacije.

Tokom posjete Minsteru Makronu će u utorak biti uručena Međunarodna vestfalska nagrada za mir.

Politikolog Erik-Andre Martin sa Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI) ocijenio je za njemački Tagesšau da je glavna poruka Makronove posjete Njemačkoj da je odnos dvije zemlje važniji nego ikad i da je to važno i za cijelu Evropu.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.