Francuske službe na nogama posle napada u Moskvi: Od početka godine, spriječena dva velika atentata

0

Francuska je ovih dana pretvorena u pravi bunker. Posle atentata u Moskvi, zazvonila su sva zvona na uzbunu. U javnosti su najednom isplivale sve sumnje koje se poslednjih mjeseci odnose na pripadnike i „uspavane članove“ Islamske države iz Horasona.

Opasnost je toliko velika, da je aktiviran najviši stadijum zaštite od terorizma, s urgentnom zaštitom od mogućnosti iminentnog napada.

Broj do zuba naoružanih vojnika koji u trojkama krstare ulicama povećan je sa tri na sedam hiljada. Čuvaju javne ustanove, škole, ulice, gradski prevoz. Psihoza je podgrijana, oprez je na maksimumu. Ponovo se pretresaju torbe, zagleda svaki bagaž, osmatraju sumnjivi pogledi.

Kao da su sa napadom u Podmoskovlju svi bezbjednosni akteri najednom progledali. I ranije se znalo za opasnost grupe i Horasona, bilo je relevatnih indicija, ali se tek sada podsjeća na sve što je primijećeno, izrečeno i osujećeno poslednjih mjeseci.

Francuske vlasti ističu da su od početka godine spriječile dva velika atentata. Tako je 10. januara ove godine u Marselju uhapšen 23-godišnji mladić. Obavještajci iz kontra-terorističkog odjeljenja su primijetili veoma radikalizovanu osobu koja se spremala za napad vatrenim oružjem. Uhapšeni je imao tri moguća cilja: noćni klub, članove jevrejske zajednice ili pripadnike LGBT populacije.

Drugi potencijalni atentator je spriječen 5. marta. Riječ je o čovjeku starom 62 godine koji je spremao napad na hrišćanske hramove.

Ističe se da su od 2015. godine do danas u Francuskoj osujećena 74 od 98 pripremanih napada. Jedna četvrtina, ipak, nije mogla da bude spriječena. U poslednjih pet godina je uhapšeno 1.500 osoba koje su bile u direktnoj vezi s terorizmom. Godišnje, pod nadzor obavještajne službe stavi se oko 6.500 sumnjiivih.

Francuski premijer Gabrijel Atal je istakao da je od 2017. godine do danas 760 radikalizovanih stranaca izbačeno iz zemlje. Problem, međutim, prave oni s francuskim pasošem, jer osim zatvora nema druge mjere. A odatle će, kad-tad, izaći, najčešće kao još veća prijetnja po društvo.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.