Francuska odlučila da naoruža Ukrajinu stotinama starih oklopnih vozila

0

Francuska će, kao dio novog paketa vojne pomoći Ukrajini, isporučiti Kijevu stotine starih, ali „još uvijek funkcionalnih“ oklopnih vozila, rekao je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju u intervjuu za La Tribjun.

„Da bi držala tako veliku liniju fronta, ukrajinskoj vojsci su potrebna, na primer, naša oklopna vozila – to je ključna tačka za mobilnost trupa“, rekao je on.

Riječ je o oklopnim transporterima VAB koji su stari više od 40 godina. Sada ih u francuskoj vojsci postepeno zamenjuju vozilima nove generacije Grifon. Prema rečima Lekornju, VAB, iako stara tehnologija „još uvijek radi“, doneće značajne koristi Ukrajini.

„U pitanju su stotine vozila [koja će biti prebačena u Kijev] 2024. i početkom 2025. godine“, dodao je on.

Takođe, kao odgovor na zahtjeve ukrajinske strane da pomogne u jačanju PVO, Pariz će Kijevu isporučiti rakete Aster 30 za protivvazdušne raketne sisteme SAMP/T Mamba.

Ovo je prvi evropski protivraketni sistem srednjeg dometa. Napravio ga je konzorcijum Eurosam, a rakete Aster mogu da presreću vazdušne ciljeve na udaljenosti od 600 km. Francuska i Italija su ove komplekse predale Ukrajini u ljeto 2023. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.