Francuska od danas prva zemlja na svijetu koja je u Ustav uvela pravo na abortus

0

Francuska će danas postati prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava
Predstavnici oba doma francuskog parlamenta – Senata i Narodne skupštine, će se okupiti na svečanosti u dvorcu Versaj gdje treba da odobre izmjenu Ustava koju je predložila vlada.

Četiri dana prije 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34. Ustava uvesti rečenica – „Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribjegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće“.

– Kada su prava žena napadnuta širom svijeta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka – rekao je nedavno premijer Gabrijel Atal (Gabriel Attal).

To će biti „prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svijetu“, rekao je Li Hoktor (Leah Hoctor), stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus.

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva.

Protivnici abortusa najavili su skup ispred dvorca Versaj tokom dana, dok će pristalice prekida trudnoće okupiti na trgu Trokadero. Taj skup u Parizu su incirale gradske vlasti i organizacije za prava žena.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro (Jeanne Moreau), Katrin Denev (Catherine Deneuve) i spisateljice Simon de Bovoar (Simone de Beauvoir), Margerit Diras (Marguerite Duras) i Fransoaz Sagan (Francoise) priznale da su imale abortus.

(DAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.