Francuska: Demonstracije protiv krajnje desnice uoči vanrednih izbora

0

Grupe za borbu protiv rasizma pridružiće se francuskim sindikatima i potpuno novoj ljevičarskoj koaliciji na protestima u Parizu i širom Francuske u subotu protiv rastuće nacionalističke krajnje desnice, dok je žestoka kampanja u toku uoči vanrednih parlamentarnih izbora.

Oni koji strahuju da će izbori stvoriti prvu francusku krajnje desničarsku vladu od Drugog svjetskog rata okupiće se u Parizu na Trgu Republike, nakon čega će poći u šetnju istočnim Parizom.

Grupe ljudi se svakodnevno okupljaju u Parizu otkako je Nacionalni savez koji predvodi Marin Le Pen postigao istorijski uspjeh na izborima za Evropski parlament 9. juna, slomivši liberale na čijem čelu je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Makron) i natjeravši ga da raspusti Narodnu skupštinu.

Makron raspušta parlament u nakon poraza na evropskim izborima

Novi izbori za donji dom parlamenta zakazani su u dva kruga, za 30. jun i 7. jul. Makron ostaje predsednik do 2027. godine i zadužen je za spoljnu politiku i odbranu, ali bi njegovo predsjedništvo bilo oslabljeno ako Nacionalni savez pobijedi i preuzme vlast vladu i unutrašnju politiku.

„Potreban nam je demokratski i društveni uzlet — ako ne, ekstremna desnica će preuzeti vlast“, rekli su francuski sindikati u jučerašnjem saopštenju.

„Naša republika i naša demokratija su u opasnosti.“

Oni su primijetili da su u Evropi i širom svijeta lideri ekstremne desnice doneli zakone štetne za žene, LGBTQ+ zajednicu i ljude koji nisu bijele kože.

Da bi spriječile da partija Nacionalni savez pobijedi na predstojećim izborima, ljevičarske stranke su se juče konačno složile da ostave po strani razlike oko ratova u Gazi i Ukrajini i formiraju koaliciju. Oni su pozvali francuske građane da poijbede krajnju desnicu.

Istraživanja javnog mnjenja u Francuskoj pokazuju da će Nacionalni savez — čiji je osnivač više puta osuđivan za rasizam i antisemitizam — imati prednost u prvom krugu parlamentarnih izbora. Partija je zauzela prvo mjesto na evropskim izborima, sakupivši više od 30 odsto glasova u Francuskoj, skoro duplo više glasova od Makronove stranke Renesansa.

Uspjeh krajnje desnice na evropskim izborima

Makronov mandat traje još tri godine, a on bi zadržao kontrolu nad spoljnim poslovima i odbranom bez obzira na rezultat francuskih parlamentarnih izbora.

Ali njegovo predsjedništvo bi bilo oslabljeno ako Nacionalni savez pobijedi, što bi moglo dovesti njenog 28-godišnjeg lidera stranke Džordana Bardelu na pravi put da postane sledeći premijer, sa ovlašćenjima nad domaćim i ekonomskim poslovima.

(AP)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.