Fon der Lajen neće dobiti podršku francuske desnice za drugi mandat na čelu EK

0

Francuski poslanici Evropskog parlamenta (EP) iz desničarske stranke „Republikanci“ (Les Republicains) koji će biti izabrani u junu, neće glasati za drugi mandat Ursule fon der Lajen na čelu Evropske komisije, čak i ako ona bude kandidat njihove parlamentarne grupe Evropske narodne stranke (EPP), saopštila je danas ta stranka.

„Nećemo da je podržimo na izborima, jer smatramo da njeni rezultati nisu u skladu sa onim što Evropa danas očekuje“, rekao je predstavnik „Republikanaca“ Fransoa-Gzavije Belami za radio Frans enter.

Ursula fon der Lajen, koja je u ponedjeljak saopštila da će se kandidovati za drugi mandat, trebalo bi da bude imenovana početkom marta za kandidata EPP-a, čiji je član i francuska stranka „Republikanci“.

Agencija Frans pres ocjenjuje da sa osam odlazećih poslanika u EP u poređenju sa 29 njemačke stranke CDU, francuski „Republikanci“ imaju malu težinu unutar EPP.

„Republikanci“ nisu ni 2019. godine podržali Ursulu fon der Lajen, rekao je Belami i dodao da je nedostatak podrške bio jer je ona „bila kandidat (predsjednika Francuske) Emanuela Makrona“.

Belami je rekao da desnica Ursuli fon der Lajen zamjera što je pokazala previše bliskosti sa francuskim predsjednikom.

„Republikanci“ koji su u opoziciji u Francuskoj, kritikuju najviše predsjednicu EK da joj je politika „previše ekološka“ i da je zbog toga uzrokovala nezadovoljstvo poljoprivrednika širom Evrope.

 

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.