„Figaro“: Putin se vratio na međunarodnu scenu, on ostaje šahista visokog nivoa

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se, kako primjećuje kolumnista francuskog lista „Figaro“, vratio u međunarodnu arenu kroz „istočnu kapiju“, zahvaljujući zajedničkim političkim i društvenim interesima i nepoverenju prema Sjedinjenim Državama.

On, takođe, dodaje i da Putinove nedavne pojsete Bliskom istoku ukazuju na novo približavanje Rusije i zalivskih zemalja, odnosno jačanje ruskog uticaja u regionu.

„Zapad je brzopleto sahranio Putinovu političku karijeru: on ostaje šahista na visokom nivou“, stoji u tekstu objavljenom u francuskom listu „Figaro“.

Pošto je, nakon početka Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini, Putin postao izopštenik za svjetsku zajednicu (kolumnista previđa da se zapravo sve vreme radilo samo o Zapadu), ruski lider je iskoristio sukob Hamasa i Izraela, odnosno ogorčenje arapsko-muslimanskog svijeta prema Sjedinjenim Državama koje, uprkos brojnim civilnim žrtvama, da ojača svoju ulogu na međunarodnoj sceni, bezuslovno podržavaju Tel Aviv. j

List navodi da je za Bliski istok bilo ključno to što su SAD iskoristile veto da ne podrže nacrt rezolucije UAE, kojom se zahtijevalo uvođenje humanitarnog primirja u Pojasu Gaze i pored toga što je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN bilo za nju.

„Figaro“ podsjeća i na dobar prijem Vladimira Putina tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima 6. decembra, kao i na posjetu predsjednika Irana, Ebrahima Raisija, Moskvi.

„Diplomatski napori Rusije na Bliskom istoku na spoljnopolitičkom planu jačaju Putinov uticaj među zemljama Globalnog juga, a na unutrašnjem planu poboljšavaju imidž predsjednika u očima njegovog biračkog tijela uoči izbora zakazanih za 17. mart 2024″, zaključuje francuski list.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.