Fidan: Novi mirovni predlozi za Ukrajinu koje je iznio Putin su tračak nade

0

Novi mirovni predlozi za Ukrajinu koje je iznio ruski predsjednik Vladimir Putin su tračak nade da bi konferencija u Švajcarskoj mogla biti efikasnija da na njoj učestvuju ruski predstavnici, izjavio je u subotu turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

„Rusija je nedavno iznijela nove uslove. Bez obzira na njihov sadržaj, oni su za početak važan korak i tračak nade“, rekao je Fidan na otvaranju konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj.

On je dodao da bi ta konferencija „bila više rezultatski orijentisana da su predstavnici Rusije prisutni ovde u sali“.

Fidan je dodao da Ankara veruje u potrebu za potpunim diplomatskim rešenjem sukoba, kao i da je njegova zemlja uvek spremna da prihvati nove pregovore Moskve i Kijeva.

Prema njegovim riječima, poslednji pokušaj turskih vlasti da predlože alternativu prekinutom dogovoru o žitu je bio blizu pristanka obije strane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznavanje statusa Krima, Donjecke i Liganske Narodne Republike i Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, prihvatanje vojne neutralnosti od strane Ukrajine, njenu demilitarizaciju, denacifikaciju i ukidanje antiruskih sankcija.

Ukrajinska strana je odbila inicijativu. Vladimir Zelenski je predlog Moskve nazvao ultimatumom, a njegov savetnik Mihail Podoljak smatrao je da nove ruske inicijative navodno ne sadrže „pravi mirovni predlog“.

(RIA Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.