Fico obavio prvu posjetu nakon atentata: Najavio zadržavanje zabrane uvoza iz Ukrajine

0

Slovački premijer Robert Fico danas je prvi put posjetio oblast van glavnog grada Bratislave, otkako se vratio na dužnost poslije atentata na njega.

Fico je zajedno sa ministrom poljoprivrede Ričardom Takačem posjetio farmu u Novoj Vesi, sjeveroistočno od Bratislave, kako bi provjerio žetvu žitarica.

On je u kratkom obraćanju naveo da Slovačka nije spremna da ukine zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i zahvalio je poljoprivrednicima na trudu.

Koristio je štap i nije odgovarao na pitanja medija.

To je bio njegov prvi službeni put nakon oporavka od napada 15. maja, kada je pogođen u stomak dok se pozdravljao sa pristalicama u gradu Handlova, 140 kilometara od glavnog grada.

Fico, koji dugo važi za polarizujuću političku figuru u Slovačkoj, prošle godine se četvrti put vratio na vlast poslije pobjede njegove lijeve stranke SMER, nakon parlamentarnih izbora u septembru. Stranka je u fokus kampanje stavila proruske i antiameričke poruke.

Njegovi kritičari strahuju da bi Slovačka mogla da napusti prozapadnu politiku i da krene stopama mađarskog premijera Viktora Orbana. Protiv Ficove politike su održani mnogobrojni protesti širom Slovačke.

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.