Fico dobio doživotnu zaštitu nakon pokušaja atentata

0

Vlada Slovačke odobrila mjere bezbjednosti vladinih zvaničnika, doživotnu ličnu bezbjednost bivših predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta, posle pokušaja atentata na premijera Roberta Fica.

„Po završetku svojih funkcija, policija će osigurati doživotnu ličnu bezbjednost predsjednicima Slovačke, kao i predsjednicima parlamenata i šefovima vlada, koji su obavljali svoje funkcije najmanje dva puna mandata“, navodi se u relevantnom dokumentu.

Štaviše, nove mere zabranjuju masovne demonstracije u blizini kancelarije predsjednika, zgrada u kojima se održavaju sjednice vlade i privatnih rezidencija slovačkih političara. U dokumentu se navodi da će, takođe, biti pojačane mjere bezbjednosti lidera opozicionih frakcija u slovačkom parlamentu, piše RIA.

Podsjećamo, Fico (59) napadnut je 15. maja kada je naoružani muškarac u njega ispalio više metaka iz neposredne blizine dok je pozdravljao pristalice nakon sastanka kabineta u gradu Handlova.

Naoružani napadač je optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem. Slovački političari opisali su napad kao „politički motivisan“ pokušaj ubistva.

Fico se protivi isporuci oružja Ukrajini, a takođe je rekao da će blokirati članstvo Ukrajine u NATO, jer bi to značilo početak trećeg svjetskog rata. Fico se, takođe, izjasnio protiv slanja vojnog osoblja u Ukrajinu.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.