Festival „Mirdita, dobar dan“ pomjeren za 27. i 29. jun

0

Festival koji promoviše samostalnost južne srpske pokrajine neće biti održan na veliki srpski praznik, ali neće biti ni otkazan

Festival „Mirdita, dobar dan“ neće se održavati na Vidovdan, odlučili su organizatori iz Inicijative mladih za ljudska prava nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio da smatra da je festival zakazan za 28. jun „skup visokog rizika“ i da bi trebalo razmotriti njegovo odlaganje.

„Ono što jesmo odlučili u ovom trenutku je da je najbolja odluka da se svi programi koji su bili zakazani za 28. prebace na 27. i 29. jun isključivo iz bezbjednosnih razloga. Zato što razumijemo da ljudima možda neće biti najprijatnije da nakon cijele ove buke prisustvuju onome što smo planirali za 28. tako da je to za sad naša konačna odluka“, rekla je za N1 Anja Zloporubović iz Inicijative mladih za ljudska prava koja organizuje manifestaciju.

Oni, tvrde, ne smatraju da održavanje jednog dijela programa na Vidovdan vrijeđa nečija osjećanja ili „predstavlja nekakvu prepreku samo po sebi“.

„Na prvom mjestu su ipak naši gosti i ne želimo da ova buka koja je nastala utiče na njihov dolazak na festival“, rekla je Zloporubović.

Prema njenim riječima, svi događaji u okviru „Mirdite“ održavaju se u privatnim prostorima, a obezbjeđenje će biti na istom nivou kao i do sada.

„Prosto mi stvarno ne očekujemo nikakve velike bezbjednosne rizike, ‘Mirdita’ uvek privuče određenu dozu pažnje, ove godine je to intenzivirano upravo zbog tog datuma, ali se nadam da ćemo festival održati u najmirnijim mogućim uslovima“, rekla je Zloporubović.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.