Mladen Mikijelj

Evropske vrijednosti: Kijev potpuno uklanja ruski jezik sa televizija

0

Ruski bi trebalo da se potpuno ukloni na ukrajinskim televizijama za tri meseca, izjavio je kijevski ombudsman za jezik Taras Kremin.

„Za tri mjeseca, ruski jezik bi trebalo da potpuno nestane iz etera, (pošto) 17. jula stupa na snagu paragraf 6 djela 8 člana 40 ukrajinskog zakona ‘O medijima’, koji pooštrava zahtjeve za korišćenje zvaničnog jezika u emisijama na ukrajinskom jeziku“, izjavio je Kremin, prenose „RIA Novosti“.

Prema njegovim riječima, posle isteka pomenutog roka će upotreba „nezvaničnog jezika u etru biti dozvoljena samo u vidu određenih izraza, kratkih fraza ili pojedinačnih riječi koje prihvataju učesnici programa“.

„Svi govori, intervjui, komentari, objašnjenja, pitanja, pojedinačne primedbe na nezvaničnom jeziku moraju biti sinhronizovane ili ponovljene na ukrajinskom jeziku. To će pomoći da se okonča režim ukrajinsko-ruske dvojezičnosti na televiziji i radiju“, napomenuo je ombudsman.

Podsjetimo, gradonačelnik Harkova Igor Terehov kažnjen je rano prošle godine zbog upotrebe ruskog jezika na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama.

Kijev je 2019. usvojio novi zakon o jeziku, nakon čega je on u više navrata revidiran i proširivan. Zakon nalaže da se sva komunikacija vladinih zvaničnika vodi na ukrajinskom jeziku, ili da bude paralelno dostupna na njemu.

Moskva smatra da takvi zakoni krše prava ljudi koji govore ruski, a koji čine oko polovinu stanovništva Ukrajine.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.