Evropska komisija kritikuje Francusku zbog prekomjernog zaduživanja

0

Evropska komisija je kritikovala vladu Francuske zbog prekomjernog zaduživanja, uoči završetka kampanje pred prijevremene parlamentarne izbore, na kojima se predsjednik Emanuel Makron suočava sa snažnim izazovom ekstremne desnice i ljevice.

Francuska je bila jedna od sedam zemalja, uz Italiju, Poljsku, Belgiju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, koje je Komisija EU uputila da započnu takozvanu “proceduru prekomjernog deficita”, prvi korak u dugom procesu, prije nego što bilo koja država članica može biti pokrenuta da preduzme korektivne mjere.

Decenijama je EU postavila ciljeve za države članice da zadrže svoj godišnji budžetski deficit u okviru tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da zadrže ukupan dug države u okviru 60 odsto BDP. Međutim, takvi ciljevi su zanemareni kada je to odgovaralo pojedinim zemljama poput Njemačke i Francuske, najjačih ekonomija u bloku.

Francuski godišnji deficit je prošle godine iznosio više od pet odsto BDP.

Tokom proteklih godina, izuzetne okolnosti poput krize kovida-19 i rata u Ukrajini dozvoljavale su popustljivost, ali tome je sada došao kraj.

Današnja objava dirnula je osjetljivi nerv u Francuskoj, nakon što je Makron raspisao vanredne izbore, zbog toga što je poražen od tvrde desnice (predvođene Marin Le Pen) na parlamentarnim izborima u EU 9. juna.

(Agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.